7 tanker på “Spørsmål om homofili – kom med dem.

 1. Hei Lesbos.

  Jeg starter med noen spørsmål:

  1. Jeg vet du ikke vil tvinge trossamfunn til å vie homofile (leste det på spikerscorner). Bra! Dette var dermed mer en kommentar enn et spørsmål.

  2. Mener du homofilt samliv er forenlig med de bibelske retningslinjer?

  En liten start :).

  S

 2. Hei Sverre.
  Takk for et interessant og vanskelig spørsmål.

  Jeg er ingen ekspert på bibelske retningslinjer, men skal forsøke å gi et ikke for innviklet svar.

  Om man skal ta Bibelens ord bokstavelig, så er vel ikke homofilt samliv forenlig med bibelske retningslinjer. Men saken stiller seg vel kanskje annerledes om man skal begynne å tolke innholdet i Bibelen, og spesielt dersom man skal tenke på Bibelen som en historisk beretning. For det som ble skrevet i Bibelen beskriver et helt annet samfunn enn dagens samfunn, og dermed er ikke de beskrivelsene like gyldige for dagens samfunn. Men det er det nok helt sikkert mange som vil være uenig i.

  Sodoma og Gomorra er vel én av historiene som trekkes fram som bevis på at homofilt samliv er synd. Men om vi skal tolke denne historien så er det vel ikke like sikkert at det er nettopp det som er budskapet. Eller?

  Videre brukes vel også ofte dette med å få avkom som et bevis på at homofilt samliv ikke er «bibelsk riktig». Men om det skal være et gyldig argument, så bør heller ikke heterofilt samliv mellom infertile eller eldre par være riktig, da slike pardannelser ikke skaper avkom.

  Skapelsesberettelsen brukes vel som et av de hardeste argumentene mot homofilt samliv. Men hvorfor? Vi forstår alle at det må to ulike kjønn til for å skape avkom, men det utelukker ikke at enkelte likevel kan være homofile og at det ikke er noe galt i det.

  GT og sitatet om at en mann ikke skal ligge med en annen mann som med en kvinne, kan tolkes i det vide og det brede. Det kan betyr alt fra homofil sex, til at en mann ikke skal forlate sin kvinne (kone) og være utro. Dersom homofilt samliv og sex er galt, hvorfor er det da ikke mer tydelig at det er det som menes? Det kan bety som jeg påpeker at det ikke nødvendigvis er homofil sex som er problemet, men mulig utroskap.

  Og om man skal bli veldig teknisk så er det fysisk umulig for to menn å ligge sammen som det en mann og kvinne ligger sammen, men det er vel kanskje en annen debatt?

  Andre steder står det nevnt dette med «utukt». Men skal det være synonymt med homofilt samliv? Eller kan det være en betegnelse på handlinger som den gang ikke var den gjeldene norm?

  Tror jeg skal runde av her, men vil legge til et moment til.
  Er det mulig å tenke seg til at forståelsen av homofili var annerledes ved skrivingen av Bibelen enn i dag? Er det mulig at det ikke er utelukkende homofilt samliv som beskrives, og at det kan være pederasti som beskrives?

  Hva mener så jeg? Jeg mener at Bibelen ikke er klar nok til å kunne gi et sikkert svar på ditt spørsmål. For meg er ikke skriftstedene som sies å ta opp homofili konkrete nok til at jeg kan konkludere den ene eller den andre veien. Det at man kan tolke (noen er sikkert uenig her), gjør at jeg i hvert fall ikke er sikker på at det er fordømmelse av homofili som blir beskrevet i Bibelen.

  • Jeg lever slett ikke etter Bibelen på alle viktige samlivsspørsmål – noe som selvfølgelig gjør at jeg må erkjenne at jeg er der jeg er når det gjelder de evige spørsmål.

   Men jeg tror at om man er ærlig med seg selv, så er det vanskelig å komme utenom at Bibelen fordømmer homofilt samliv.
   Hørte en gang (for ca. 20 år siden) av blasfemikeren Johan Galtung. Da kom han blant inn på Bibelen og dens troverdighet. Men han uttrykte den gang, og antar at han ikke har skiftet mening, at Bibelens syn på at homofili er synd, var/er klinkende klart.

   For min egen del skulle jeg ønske at en god del andre ting var lov – som jeg har brutt og vel bryter.

   Vel.
   Sånn er det nu bare.

   • Men dersom man er ærlig med seg selv, og kommer fram til det motsatte av det du mener, betyr ikke det da at Bibelen ikke er klar i sin mening om homofili?

    • Vet du, da må jeg innrømme at jeg ikke tror vedkommende er 100 % ærlig.. fordi det finnes ikke tvil om dette i Bibelen.

     • Virkelig? Det er jo et faktum at Bibelen for mange er uklar (ikke bare ang. homofili), er alle de som mener det motsatte av deg uærlige/løgnere?

      Dersom Gud står bak Bibelens innhold, hvorfor har ikke Gud da sørget for at det som står i Bibelen er så klinkende klart at det ikke er tvil om hva Gud mener?

      • Mitt forhold til Bibelen er til dels uavklart – men det kan ikke eksistere tvil om at Bibelen, om man ønsker den som rettesnor, ikke sanksjonerer homofili i det hele tatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s