Anonyme meninger på nettet – ikke lenger lovlig?

Så skjer det igjen. Nettaviser skrenker inn lesernes mulighet til å ytre sine meninger. Denne gangen er det den kristne avisen Dagen som vil luke ut enkelte debattanter. Nå må hver debattant registrere seg med fullt navn. Vi ser det samme flere steder, slik som på VG, enkelte saker hos NRK, Vårt Land og helt sikkert flere steder.

Hva er man redd for?

Jeg er av dem som ytrer med meg nick. Det har jeg gjort i snart 10 år. Det hender at jeg publiserer innlegg i aviser og på nettet med fullt navn, til og med også med bilde. Men på enkelte arenaer er det lettere å være mer anonym. Ikke fordi jeg ikke kan stå inne for mine meninger, men fordi vi lever i et samfunn hvor det av og til er vanskelig å få forståelse for sine meninger. Det er lettere å skrive innlegg i papiraviser med fullt navn, enn å gjøre det på nettet. Slike innlegg følger en ikke like lett. Noen kan få vanskeligheter med å få seg jobb, fordi arbeidsgiver sitter klisteret på Google og Facebook og leter etter skriverier.

Er man redd for at anonyme debattanter skal være ufordragelige? De finnes. Det finnes mange ufordragelige debattanter. Det finnes dem som ikke klarer å holde debattene på et intellektuelt nivå, og som bare kommer med usakligheter, mobber andre og også kommer med drapstrusler. Tidligere har jeg selv mottatt en rekke drapstrusler, og da stort sett fra debattanter som er registrert med nick. Men drapstrusler vil også komme fra debattanter som er registrert med fullt navn. Nylig var det en svensk dokumentar som tok opp nettopp dette, hvor drapstrusler og voldtekststrusler kom fra Facebookprofiler. Så man kan i hvert fall ikke bruke fullt navn i et forsøk på å luke ut slik oppførsel. Hva ligger så bak ønsket om fullt navn i debatter?

Kontroll

Jeg tror svaret er at man ønsker mer kontroll. Kontroll over hvem man egentlig debatterer med. Man ønsker makt. Det er klart at det vil være enkelere for aviser å kontrollere sine debattanter når de vet hvem debattantene er. Og det er enkelt for dem som ønsker det, å oppsøke debattantene, finne ut informasjon om deres familie og venner. Det kan umulig være så kjekt, men noen trives nok godt med den muligheten.

Misbruk av andres navn

Dagen vil altså at man skal registrere seg med fullt navn via Disqus. Men hvordan man være sikker på at de som ender opp med å registerer seg med fullt navn bruker sitt eget. Det er veldig enkelt for hvem som helst å kalle seg Petter Hansen eller Kari Olsen. Dagen selv kan på ingen måte kontrollere at det stemmer. Så hva er da egentlig hensikten med å presse deres engasjerte debattanter og lesere til å bruke «fullt» navn? Bilde kan selvsagt bli et krav, noe «bloggen» til Vårt Land, har diskutert som et krav. Noen av debattantene der har profilbilder av seg selv. Men i den digitale verden vi lever i, så er det ikke vanskelig for dem som vil å stjele navn og profilbilder fra andre. Og da er man like anonym som man selv ønsker å være.

Dagen dilter etter direktiver

De fleste av oss som er har et snev av interesse for internett og ytringer har fått med oss debatten rundt Datalagringsdirektivet. Nå kommer følgene av det. Et mer kontrollert samfunn. Snart er det slutt på nettet som et lite fristed. Snart må man nok sitte pålogget et webkamera for å kunne få skrive sine ytringer på nettet.

Betyr ikke anonyme meninger noe?
Anonyme meninger er like gyldige som meninger skrevet under fullt navn. Som oftest får man mer ut av anonyme meninger. Selv jeg er litt mer åpen om mine meninger anonymt enn under mitt fulle navn. Det er fordi jeg da kan tillate meg å være mer åpen om mine innerste tanker, uten at det skal slå tilbake på meg eller de rundt meg. Men dersom jeg under fullt navn hadde fortalt hvordan min familie mottok nyheten om sin lesbiske datter, så er jeg sikker på at familien kunne ha fått høre om sine reaksjoner mellom hyllene i butikken. Og det ønsker ikke jeg at mine foreldre skal oppleve. På nettet vil de fleste kunne søke opp det noen med fullt navn har skrevet. Men det er ikke alltid slik at man ønsker at det man har ytret skal nå alle.

Dagen
Dagen er en liten avis. Men likevel en avis som er ganske så provoserende og engasjerende. Selv jeg fant veien til dette lille, men intense stedet å diskutere aktuelle saker. Nå vil nok Dagen tape lesere og engasjement, når flere anonyme debattanter ikke lenger får uttrykke seg. Men om Dagen kun ønsker debattanter som føyer seg etter avisens mening, så er det helt sikkert et skritt i riktig retning.

12 tanker på “Anonyme meninger på nettet – ikke lenger lovlig?

 1. Utmerket kommentar Lesbos. Dette er ett press som har kommet fra flere kanter, i essens den norske «eliten.» I siste instans skyter de selv i foten. Jeg spår massiv pressedød, og denne gang vil de ikke komme tilbake, grunnet internett.

 2. Slutter meg helt til fremlegget på denne bloggen, som var nyansert, og fikk med seg gode momenter.
  Takk, og lykke til videre.
  PS. Vi har dumpet bort i hverandre før, og jeg kan ikke vike en tomme om hva veiledende normer i hovedsak bør være i forhold til kjønnsidentifikasjonen ved samlivsvalgets offentlige bekreftelse.
  Men dette betyr ikke at jeg svovelprediker om det. Her synes jeg at du for lettvint tyr til et seksualorientert «født som» syn på mennesket, og overser åndsdimensjonens forrang og evangeliske kraft til nyskapelse. Er et slikt syn noe du kan gi meg retten til å ha, eller bør det forbys fordi det kan diskriminere?

  • Hei pro.

   Takk for det!

   Den andre delen av innlegget ditt synes jeg heller at vi kan diskutere i et annet innlegg, så blir det ikke så rotete. Jeg oppretter derfor en ny post hvor du og alle andre som ønsker det, kan stille meg spørsmål om homofili.

 3. MEGET BRA innlegg, Lesbos. Jeg stiller meg bak deg og støtter deg 100% med alt hva du her skriver. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen. Jeg beundrer deg for den sterke personen som du er. Stå på videre!

 4. Flott kommentar! Nå har ikke vi alltid vært enige i debattene på Dagen, men at det er viktig å lufte meningene sine er helt sikkert, enig eller ei. At en nå skal måtte presses til å blotte seg selv for både arbeidskolleger og naboer, er garantert ikke noe som får frem de virkelige meningene i oss, det er vi helt enige om. Det er også en forskjell på ballen og spilleren! : ) Stå på videre Lesbos!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s