Eldreomsorgen – en vanlig vakt på sykehjemmet.

Eldreomsorgen er et hett tema når det er valg. På nytt har dette komt opp i debatter og i avisene. De politiske partiene skylder på hverandre om hvem som har skylda for at det ikke fungerer slik som planlagt. Og mens politkerne krangler, lider eldre på mange sykehjem rundt om i landet.

Man skulle tro at et rikt land som det Norge er, har råd til å ta vare på våre eldre på en god og omsorgsfull måte. Dessverre viser det seg at det ikke stemmer. Selvsagt finnes det mange sykehjem som klarer å gi den omsorgen som de eldre skal ha. Dessverre er det flere sykehjem som ikke klarer å ta vare på de eldre på en god måte, og det er flere kommuner som ikke har råd eller plass til å ta seg av de eldre.

Arbeidsforholdene på sykehjem er til tider helt bak mål, og det er ikke uvanlig at man som arbeider på sykehjem føler seg underbemannet. Jeg har selv jobbet noen år på sykehjem, og vet derfor en del om hvordan det er å skulle få arbeidsdagen til å gå rundt, når man hele tiden jobber med tiden mot seg. Det er fryktelig å måtte gi slipp på de eldre som gir uttrykk for at de vil ha nærhet, omsorg, noen å prate med, ekstra tid til å sove, lengre tid til å spise og de som ønsker å bli skiftet på når de selv vil. Det er fryktelig å måtte si til en beboer på sykehjem at «jeg kan dessverre ikke prate mer med deg i dag, fordi jeg har 9 andre som også trenger noen å prate med.» Det å se de triste, gamle øynene når man ikke lenger kan dele de eldres minner med dem, det river og sliter i en. Det er grusomt at eldre skal «mishandles» på den måten som de gjør, ved at de ikke får den omsorgen som de alle fortjener.

Jeg skal ikke si at jeg vet hvordan det er på samtilige sykehjem er i Norge. Jeg kan si noe om hvordan det har vært på de sykehjemmene jeg har jobbet på.

Som regel er det hele tiden et tidspress. På morgenvakten er det et tidspress for å få alle beboerne opp av sengen, skifte på dem, ta en rask vask (som regel med litt såpevann ved hjelp av en klut), pusse tenner, gre håret, babere, få på dem klær. Noen av beboerne ønsker ikke å stå opp kl. 08.30. Da er det forferdelig å se at enkelte ansatte føler at de må ta dem opp. Trøtte, gamle folk skal selvsagt ikke tvinges til å stå opp. Men av en eller annen uforståelig grunn, så skal de opp, samme hva. Og så trilles eller støttes de inn på dagligstua, slik at de kan sitte der å glo til frokosten er på bordet. På en vanlig avdeling er man kanskje tre stykker på dagvakt, som deler på 9-10 beboere. Frokosten kommer på bordet, og de fleste får i seg mat. Likevel er det en følelse av å ha tidspress. Det skal gis medisiner, av og til er det ikke personer på avdeling som har lov til å gi medisiner, noe som tilsier at en person fra en annen avdeling må komme å gi medisiner. Det skaper selvsagt trøbbel for tidsskjemaet på den avdelingen. Frokosten varer som regel i 45 minutter. Så blir beboerne trillet/støttet ut av kjøkkenet og inn i dagligstue/ut på gangen/på rommet/eller på fellesrom for hele sykjehjemmet.

Middagen er rundt kl. 13. Før den tid skal de ansatte rydde etter frokosten, sette på bordet til middagen. Vaske klær, ordne på rommene, kanskje er det noen beboere som skal dusje, eller noen som det skal utføres prosedyrer på, feks. sårskift (liggesår er ganske vanlig). Tiden går i alle fall fryktelig fort. Og selv om man som regel er tre på vakt, så er det sjeldent at man får nyte tiden mellom frokost og middag til å prate med beboerne. Det å spille bingo, ludo, lese i bøker/aviser, eller bare la dem fortelle om ting de har opplevd, er en sjeldenhet.

Middagen blir servert. De fleste koser seg med den, og det hele går unna på 45 minutt. Etter middag er det slik at ganske mange av de eldre vil hvile, så da er det å hjelpe dem til sengs. De skal kanskje på toalettet først, noen trenger kanskje hjelp fra to ansatte. Noen sitter i stuen, andre sitter bare på rommet sitt. Før vaktskiftet skal det skrives rapport for dagen. Det skal naturligvis ryddes etter middagen, og det skal ordnes til kaffe rundt kl. 16.

Kveldvakten begynner vanligvis rundt kl. 16. Da er man to ansatte på jobb. De starter med å ordne til kaffe og noe å bite i. Tar så opp de eldre som har hvilt middag, gir dem kaffe, en vaffel eller en formkakebit. Noen av de eldre er kanskje så heldige at de i løpet av ettermiddagen/kvelden får besøk. Det er jeg alltid glad for å se, for da forsvinner den dårlige samvittigheten litt, for at selv ikke har tid til å være sosial med de eldre. Fram mot kveldsvakt går vakten med til å rydde, ordne med klær og diverse. Av og til føles det som om man har litt bedre tid på kveldsvakten enn på dagvakten, fordi det er ikke så mye aktivitet på gang. Da kan man bruke mer tid på de eldre.
Kveldsmaten blir servert kl. 18.30 ca, og da er de fleste ferdige til Dagsrevyen. Så begynner det å bli hektisk. De siste timene av vakten skal brukes til å legge 9-10 beboere. De skal helst være lagt før nattevakten kommer.

Siden man bare er to på kveldsvakt, vil det derfor brukes en del tid på legging, spesielt fordi noen beboere kreves det at man er to ansatte som deltar. Som regel får man lagt alle før nattevakten kommer kl. 22.00. Før den tid, skal det naturligvis skrives og avgis rapport. Og det slår aldri feil, det er alltid noen beboere som ikke vil legge seg før kl. 22. Og hvorfor skulle de nå ønske det? Det burde selvsagt vært slik at alle beboerne selv fikk bestemme når de ville legge seg.

Nattevakten er lang og krevende. Der jeg har jobbet er det vanlig med 1 nattevakt som har ansvar for opp mot 20 beboere. Det sier seg selv at det kan bli travle og tunge netter. Det forklarer naturligvis hvorfor beboerne må legges før nattevakten kommer, rett og slett fordi 1 ansatt ikke kan legge beboerne, samtidig som den ansatte skal kunne ha kontroll på de andre beboerne. Det triste med den tidlige leggingen av beboerne, er at de ofte bli liggende i 12 timer, noen kanskje lenger. Siden det er kun 1 nattevakt, så kan ikke den personen ta opp beboere tidlig på morgningen, selv om beboerne ikke er trøtte, de er utvilt og vil opp.

Eldreomsorgen er til tider en stor vits. Sykehjemmene i selv er greie. Rommene er i seg selv greie. Problemet er tidspresset på de ansatte. Problemet er at det ikke er nok ansatte på jobb på sykehjemmene. De eldre får ikke det de har krav på, nemlig en respektfull måte å leve på.

Dersom jeg fikk bestemme, så hadde endringene vært som følger:
– Flere ansatte på jobb.
– Bedre betaling for de ansatte – gjøre det mer attraktivt å jobbe på sykehjem.
– En annen turnus. Det er tungt å gå fra jobb kl. 22.30, for så begynne igjen 07.30. Man klarer som regel ikke å sove så mye den natten, og trøtte ansatte er ikke noe bra.
– Det må gjøres mer attraktivt for de ansatte å jobbe i helger, i ferier og helligdager.
– De eldre må selv få bestemme sin timeplan. Når de vil stå opp, hvor ofte de vil dusje, når de vil legge seg, hva de vil spise. Eldre er som regel vant med å bestemme selv, så hvorfor skal de ikke få fortsette med det?
– Flere tilbud til de eldre. Gjerne det å bare ha tid til å gå en liten tur med dem, gi dem frisk luft og nye impulser. Det er ikke så lett, når man er få ansatte på vakt.
– Mindre fokus på økonomien på en slik måte at det rammer de eldre. Jeg har f.eks. fått beskjed om å ikke skifte ofte dem, selv om de er våte, fordi bleiene koster mye for kommunen. Hvem av oss ville likt å ligge med en bleie full av urin i flere timer, slik at den er våt nok til å kunne skiftes?
-Sykehjemsplasser er også et stort problem. Og det er selvsagt klart at man trenger flere sykehjem for å kunne gi alle dem som står i kø en plass. Dessverre viser det seg at det er lite som skjer på det området.

Hvilke endringer ønsker så våre politikere? Og hvilke løgner vil de servere oss i denne valgkampen?

36 tanker på “Eldreomsorgen – en vanlig vakt på sykehjemmet.

  1. Hei! Må bare si at det nevner flere ting som jeg kjenner meg igjen i etter og ha jobbet på sykehjem. Er nå 3 års student på sykepleierlinja og jeg skremmes av den realiteten eldre er i. Har selv et eksempel hvor min demente mormor måtte vente 51 uker på sykehjemsplass. Ja, hun hadde hjemmesykepleie 2 ganger om dagen, som da totalt var der 20 minutter. Det sier seg selv at det kan skje mye på de resterende timene i døgnet. Synes du skriver meget bra, og du har flere gode poeng! Viktig å ta godt vare på forfedrene våre som bygget opp dette landet:)

    • Takk for det!

      Det er fryktelig at de eldre skal måtte lide på den måten som de gjør. Å måtte vente i 51 uker på sykehjemsplass er ikke holdbart. Noe må gjøres, og det må gjøres noe nå. Dessverre virker det som om politkerne bruker eldreomsorgen som valgflesk, og kun det.

  2. Det er ingen tvil om at man trenger flere på jobb så det er mulig for de ansatte også å få gå på toalettet en eller annen gang i løpet av vakta.
    Det er heller ingen tvil om at sektoren trenger et kraftig lønnshopp, det er så rart at man kan bruke lønn for å rekruttere lærere og ingeniører, mens sykepleiere bare skal leve av «faglige utfordringer».

    Og så til slutt er det heller ingen som helst tvil om at folk må kraftig justere sine forventninger til hva som kvalifiserer til sykehjemsplass. Dette skal og må være for de sykeste eldre, de som ikke kan klare seg uten hjelp fra hjemmesykepleien. Enhver som har litt gikt eller som er alene fordi man har fjernet seg fra pårørende kvalifiserer IKKE, og det må snart snakkes om hva kravene skal være. Alle mener at akkurat DERES bestemor MÅ HA… det er ikke et kriterium.

    • Det er jeg enig i. Man må selvsagt skille mellom de som trenger plass og de som ikke gjør det. Hjemmesykepleien er også et felt som trengs endringer, spesielt økt bemanning.

  3. TAKK for et godt innlegg. Vi som arbeider på sykehjem er ofte frustrerte fordi vi stadig pålegges nye oppgaver som det ikke er tid til å gjemmomføre på en kvalitetsmessig god måte pga tidspress. Det burde være flere ansatte på hver vakt, det ville nokgi bedre, verdig pleie, og også komme arbeidsgivere til gode også fordi det ville nok bli færre sykemeldinger ! Har flere kolleger som sliter med fysiske og psykiske sykdommer som følge av stressende, frustrerende arbeidsdager, ofte ender det med en kort, eller lengre sykemelding. Vi har pr i dag 4-7 beboere pr ansatt å pleie på hverdager, og det sier seg selv at da er det stort sett primærbehov som kan utføres. Turer ut, gode samtaler og andre sosiale behov blir utsatt og ofte neglisjert. Vi behøver flere pleiere og høyere lønn ville være en god innfallsport… Mvh. frustrert hjelpepleier.

    • Takk for det!

      Jeg er helt enig med deg. Det med sykemeldinger er ganske vanlig, og det er synd at det skyldes arbeidsforholdene. Det skal ikke være slik at man skal bli syk fordi man ikke føler at man får gjort jobben sin godt nok.

      • Det som i tillegg er at man ville egentlig spart penger ved å ansette flere. Med større bemanning hadde man kanskje sluppet sykemeldingene, hvor man da må leie inn vikarer eller la ansatte jobbe overtid. I tillegg ved å øke bemanningen ville man økt kvaliteten på pleien ved at der er flere fagfolk på jobb – altså at det kanskje er litt variert slik at man har ansatte til å utføre de oppgavene som de er kvalifiserte til (ikke det at man som ufaglært ikke kan gi kompetent pleie, ikke poenget) for eks. at man har sykepleier på som tar seg av medisinen slik at man ikke må innom andre avdelinger.

  4. «De eldre får ikke det de har krav på, nemlig en respektfull måte å leve på.» De eldre får ikke det de betaler for! les dette liten utdrag… ”Det er sosial-og helsedep. som har fassatt reglene for hvordan betalingen for opphold i syke-og aldershjem skal beregnes, jmf forskrift om: Vederlag for opphold i institusjon m.v. Rundskriv I-47/98.» Blant de viktigste reglene finnes den følgende: «Ingen skal betale en høyere beløp enn det bystyret hver år vedtar i forbindlese med budsjettbehandling. Det vedtatte maksimum beløp for 2011 er fastsatt til kr. 33.220.- per måned for sykehjemsopphold.» Om noen eldre må betale dette beløpet de skulle ha en pleie vedsiden av senga si i hele dagen, nesten. Noe å tenke på for de som tror at alt er gratis.

    • Det er sant det. Å bo på sykehjem er selvsagt ikke gratis. Og mange eldre betaler for en tjeneste som de ikke får. Noe må gjøres for å bedre forholdene.

  5. Helt enig i mye av dette. Er selv sykepleier ved et bo- og servicesenter. Dette er et omsorgstilbud som «krever» at beboerne i stor grad klarer daglige gjøremål selv, som stell, påkledning, spising, toalettbesøk…. Dette er jo noe som ikke krever like store ressurser som ved et sykehjem. MEN, realiteten er en helt annen. Beboerne trenger langt mer hjelp enn kriteriene for å få tildelt denne typen omsorgsplass. Vi er så heldige at vi har ekstra ressurser i en prøveperiode, der vi har en assistent i tillegg til grunnbemanning. Allikevel er enkelte dager veldig hektiske, med dusjinger, matinger, fullt morgenstelll, rydding av rom, smøring av mat…… På ett vis mener jeg vi helsepersonell kan ta på oss noe av skylden for dette selv. Vi løper som gaaale for å tilfredsstille noen av beboernes behov, og gjemmer de resterende behov i en «samvittighetspose», som altfor ofte blir full og renner over i oss. Dette sliter på kropp og psyke, og sykemeldinger er ikke til å unngå. MEN: Hvor mange er flinke til å skrive avvik??? For sein utdeling av medisiner grunnet lite personale, manglende dusjing denne dagen grunnet lite personale, fikk ikke hvile i senga etter middag grunnet lite personale, helt klesskift x 3 pr. vakt grunnet for lite personale til do-turer, fikk middagen seinere enn andre grunnet lite personale…. kan sikkert ramse opp i en hel evighet. Hvem ser da at det er mangel på personale dersom ikke disse meldinger blir sendt? Mener ikke vi skal slutte å løpe, for det tror jeg faktisk ikke ve klarer. Vi skal fortsette å gjøre vårt beste, men mener vi MÅ melde fra der det beste ikke er godt nok. Hjelp til kjære med-helsepersonell, og få fram disse meldinger, da er det ihvertfall nedskrevet at det er for lite ressurser 🙂

    • Hallelujah søster!

      Det er dessverre sånn at det er økonomer og folk uten helsefaglig utdannelse som sitter med avgjørende makt i helsesektoren – gjerne med administrative/ledelsesfag som aldri har så mye som sett en pleietrengende person. Det eneste disse menneskene forstår er klare og konsise tilbakemeldinger i form av avvik – og jeg tror grunnen til at avvik ikke blir meldt er at disse gjerne stopper i en skuff hos nærmeste leder og aldri blir håndtert profesjonelt av de som har myndighet til å sette i verk nødvendige tiltak. Etterhvert gir man opp avviksmeldingene, mens det man egentlig burde kreve er skikkelige systemer for nettopp avvikshåndtering.

      • Har forstått at det nye innen avviksmeldinger ikke skrives i papirform som kan legges i en skuff. Min erfaring er iallefall at avd. leder får mail for hvert avvik som kommer inn, med en frist for å svare. Personli skriver jeg alle avvik på profil, enten på bruker eller på intranett. Dette gjør at avd. leder får beskjed for hvert avvik, og i tillegg påminnelse dersom svar ikke er sendt innen rett tid. Gjelder ikke dette systemet over alt enda?

    • Du kommer med et viktig poeng. De ansatte må bli flinkere til å si fra!

      I hjemkommunen min var det i sommeren en sak om et sykehjem hvor de ansatte sa fra om at det blant annet var for dårlig bemanning. Kommunen og levekårssjefen ble informert om forholdene, men ville ikke gjøre noe med det. Forhåpentligvis vil økt fokus på mangler ved sykehjemmene, presse politkerne til å gjøre noe.

      https://lesbos1.wordpress.com/2011/07/15/nar-kommunen-driter-i-sine-ansatte/

  6. Jeg synes det er noe i det at man får som man fortjener her i livet.
    De gamle menneskene er jo ikke noen ressurs i samfunnet, men en byrde.Hvis man er så dum at man stoler på at staten skal ta vare på deg er det rett og slett vell fortjent å bli behandlet slik.
    Faren min er på gamle hjem og vi besøker han en gang i måneden fordi jeg føler vi må. Eneste jeg egentlig tenker på er arven.
    Ellers så sparer jeg mye penger så jeg kan kjøpe meg en god alderdom.

    • Vel, om man ikke skulle tatt vare på alle som ikke er en ressurs, så hadde verden vært et forferdelig sted. Tenk bare på alle dem som hadde dødd, fordi de ikke hadde fått medisinsk hjelp. Folk med kreft f.eks. Hva hadde skjedd om man hadde tenkt som deg? » Jaja, har de kreft,så er de en byrde, de er ikke lenger en ressurs for samfunnet».

      Hva med barn? De er også en byrde for samfunnet, de kan ikke noe, de må man bruke mye tid på. De krever mye ressurser, og gir ikke så mye tilbake til samfunnet. Et slikt syn på verden fører ikke fram til noe som helst. De eldre har vært en ressurs. Og det er klart at de skal få noe igjen for det. Og, de betaler også for den hjelpen de får. Sykehjemsplasser er ikke gratis!

    • Er litt usikker på om du faktisk mener dette, eller om du er et troll… Hvis du virkelig mener at kun de som er produktive i samfunnet fortjener å bli tatt vare på, da tar jeg meg selv i å håpe at du havner i en situasjon hvor du må bli tatt vare på av andre…

      Det er haugevis av mennesker i dette samfunnet som økonomisk sett er en byrde. Langtidssyke, trafikkskadde, eldre og barn er de mest åpenbare eksemplene. Vi bor heldigvis i et land hvor de aller fleste av oss synes det er viktig at vi som samfunn evner å ta vare på de som ikke klarer å ta vare på seg selv, noe som er en av grunnene til at dette lille landet vårt er et av de aller beste å bo i.

      Hvis du virkelig er så følelseskald at arven er den eneste grunnen til at du besøker din gamle far, så tror jeg helt ærlig at han hadde hatt det bedre av at du ikke besøkte ham. Og hvis dette er holdninger du har og viderefører, så ønsker jeg deg en god alderdom. Hvis du har egne barn, så tviler jeg på at du kan kjøpe deg til deres kjærlighet. Men det kommer vel i så fall ikke til å slå til før du sitter alene på et aldershjem, betalt av sparepengene dine, og aldri får besøk av en eneste sjel.

  7. @ Monika

    Jeg jobber i en av Norges største byer – på det lokale sykehuset kjører man TQM noe som er fullstendig genialt. Men i kommunen har man altså skjevt oppkopierte papirversjoner.

    Og så er det opp til nærmeste leder hvordan meldte avvik håndteres…

    • Men jeg jobber jo i kommunen….. Tror egentlig presset blir større uansett dersom alle blir like opptatt av avviksmeldinger. Må jo gå en grense for hvor mye en leder kan ignorere også? Og vi kan jo bli flinkere til å etterspørre hvor langt i systemer avviksmeldingene har kommet. En god dialog med leder vil også øke sjansen for at meldingene blir håndtert riktig. Er tillitsvalgt på min arbeidsplass, og jobber intenst med mine medarbeidere i forhold til avviksmeldinger. Dette samarbeider jeg med verneombud på arbeidsplassen med, og vi begynner å bli riktig gode på dette 🙂 Håper dette vil skje overalt, slik at våre eldre får den omsorgen de fortjener 🙂

  8. Hei, jeg jobber ikke i helsevesenet, men utifra det du skriver så beskriver du en svært hektisk jobb. Jeg har alltid sagt at de som jobber med helse/omsorg/eldre må få bedre betalt og betingelser. Tenk hvilket ansvar dere har!! Når man leverer sine barn i barnehagen/skole så overlater man barna sine til andre voksne – voksne som skal passe på, være tilstede, hjelpe og veilede. Det samme gjelder for eldre. De trenger omsorg og kjærlighet. Noen som er tilstede for dem – ikke noen som knapt har tid til å være et medmenneske. Nå er det valgkamp igjen og politikerne lover og lover…. Det er skammelig at et så rikt samfunn som Norge ikke kan gi bedre betingelser til de som ønsker å ta vare på våre gamle.

    • Jeg må si at jeg selv er glad for at jeg ikke har valgt omsorgsyrket som jobb. Jeg jobber i eldreomsorgen mens jeg er student, og det er slik jeg har fått disse erfaringene. Dersom betingelsene hadde vært bedre, så hadde det å jobbet på sykjehjem vært en drømmejobb. Det å jobbe med og være i kontakt med mennesker er en helt fantastisk ting. Å det å være i kontakt med mennesker som ønsker at man er der, ja, det finnes nesten ikke noe bedre. Dessverre blir gleden med å jobbe med eldre ødelagt av forholdene på arbeidsplassen. Man blir rett og slett utslitt. Og det er synd at de som velger å jobber med de eldre, på mange måter skal bli straffet for den jobben de gjør. Og det er synd at de eldre skal bli straffet for at de trenger hjelp.

      Effektivitetsjaget har vi vel alle kjent på, men i en setting som dettte, så kan man ikke bare tenke på effektivitet. Man må også bruke sunn fornuft. Det må politikerne tenke på!

  9. Som sykepleier i sykehjem vet jeg så alt for godt at du snakker sannt… desverre…

    Godt innlegg, velskrevet og god refleksjon.

    Jeg håper noen «offentlige» personer med makt leser dette og tar det til seg!

    • Takk for det!

      Jeg håper også at de som har makt til å kunne gjøre nødvendige endringer på dette området, tar til seg den kritikken som kommer. Man skulle tro at de også ønsker det beste for de eldre, og en eldreomsorg som faktisk fungerer.

  10. Det er trist, men så for det norske folk. Men for asylsøkere, er penger noe problem. For de har mye penger å bruke på dem. For flyreiser, turer, leiebiler, mange flere ting, men å ta vare på det norske folk har ingen penger. Men hvorfor norske politikere ikke undersøke hvor det går så mye penger brukt på asylsøkere. Vi må stoppe dette, det norske folk fortjener respekt.

    • Hmm… av navnet ditt kan det se ut som om du har aner fra middelhavsområdet (og skrivestilen din gjør også at jeg tror du ikke er av etnisk norsk opphav). Da kan det kanskje være interessant å vite at en av hovedgrunnene til fjorårets økning i statsbudsjett angående asylsøkere er nettopp den ustabile situasjonen rundt middelhavet. Av de 11000 asylsøkerne som forventes til Norge i løpet av 2011 er 1100 enslige, mindreårige (kilde: http://www.statsbudsjettet.no/Revidert-budsjett-2011/stikkordsliste/Asylsokere–saksbehandlingskapasitet-i-UDI/). Med andre ord barn som har mistet foreldrene sine og ikke lenger kan bo i landet de er født og vokst opp i, og som trenger et sted å bo, vokse og utvikle seg. Det virker på meg noe snevert å legge skylden for dårlig eldreomsorg på at det norske samfunnet også ønsker og evner å ta vare på og hjelpe mennesker fra andre land som ikke har det bra der de tilfeldigvis hadde så uflaks at de ble født.

  11. Sykehjem i Norge er en skandale!!!.Na ma politikerne gjore drastiske tiltak!
    Norge har overflod av penger.Nar skal de begynne a tenke pa de eldre som trenger sykehjemsplass.Er lei av alle politikere som lover i hytt og pine.Det ma til en lovendring pa dette snarest,slik at politikerne ikke slipper unna,det ma oremerkes slik at innbyggerne kan se hvert ar hvor mye de bruker pa sykehjem i hver kommune i landet, og hvor mange som star i ko.De eldre ma jo betale masse penger nar det endelig far tildelt plass. Betalingen bor sta i forhold til den hjelpen de mottar.Politikerne har heller ikke oppfyllt enerom som de lovte for 20 ar siden!!! Det burde ogsa opplyses hvor mye penger som blir bevilget til hver kommune i landet, og det er jo regjeringen som skal overfore penger til bygging av sykehjem, og sa ma de ikke glemme hvor mange ansatte de trenger!!!!
    Regjeringen er vel ute med stemmefiskingen igjen!!! Det er ikke Stortingsvalg,sa det blir nok ingen penger bevilget i denne omgang.

    • Det frister ikke så veldig nei. Man ønsker å gi sine besteforeldre og foreldre det beste, og norske sykehjem er jevnt over ikke gode nok. På nyhetene i går var det en sak om et sykehjem hvor opp mot 12 eldre måtte dele ett toalett. Forferdelig!

  12. Synes at mye av eldreomsorgen er en eneste stor vits. Og det er ikke sykehjemmes eller kommunen sin skyld, staten er bare pokka nødt til å gi øremerkede penger til kommunene slik at omsorgen blir bedre. Her hvor jeg bor i Stjørdal så har vi råd til å bygge et flott kulturhus, men penger til eldreomsorg har vi ikke. Nå skal det jo sies at det koster penger å bygge ut sykehjemmet, men likevel må de eldre ligge på dobbeltrom og sove til langt ut på formiddagen.

  13. Kjempebra skrevet! Kjenner meg så godt igjen ettersom at jeg selv har jobbet på sykehjem. Husket da det var sykepleierstreik for nesten ett år siden, da var vi så underbemannet at flere av pasientene måtte ligge i sengen HELE dagen og ingen fikk dusje heller. Slik skal det IKKE være i norsk eldreomsorg! Nå må noe snart gjøres, men som du skriver, så skjer det nok ikke noe med det første nei. dessverre.

  14. Hurra igjen!
    Som du sier, sykehjemspolitikken går kun på valgflesk.

    Hjemmesykepleien her i byen, og sikkert andre byer har tidsbegrensning på seg. 3 minutter på å hilse på, observere, servere mat, prate, medisinere, hjelpe med ting og tang osv. TRE minutter.
    Et skrekkeksempel jeg ble fortalt var en pasient som fikk 1 minutt. Denne pasienten var blind. Hvor skrekkelig kan man bli?

    All ære til de som orker og holder ut i hjemmesykepleien i storbyene. Jeg hadde virkelig aldri klart å avvise så mange hver eneste dag.

    • 🙂

      3 minutter? Det er jo galskap. Da er det ikke rart at eldre sliter med ensomhet, depresjoner, angst og selvmordstanker. De blir jo kun en del av et rullebånd, et rullebånd som skal gå raskere og raskere.

      Enig. De som jobber i eldreomsorgen trenger all den heder og ære de kan gå. De er virkelig helter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s