Retten til å dø.

Skal man selv få bestemme når man vil dø? Fylkeslaget til Human-Etisk forbund i Rogaland vil nå jobbe for at aktiv dødshjelp skal bli lovlig i Norge.

«loven endres slik at uhelbredelig syke mennesker i terminalfasen, med store lidelser og/eller hjelpeløshet, skal kunne få bistand til å avslutte livet dersom de utvetydig ønsker det (…)».

Hvorfor skal man ikke få lov til å selv å velge den smertefrie måten å dø på? Man har en dødelig sykdom, man har kun noen uker igjen å leve. Smertene er store, man har ikke lenger ett liv. Det eneste man venter på er å få dø. Hvorfor skal slike pasienter tvinges til å leve helt til kroppen sier stopp? Hvorfor skal ikke terminale pasienter selv få lov til å bestemme når de skal dø? Hva er egentlig forskjellen mellom aktiv dødshjelp og naturlig død? Forskjellen er den at ved naturlig død, så vil man lides til døden (dersom man har en sykdom som fører med seg store smerter), mens ved aktiv dødshjelp så slipper man den fysiske og psykiske smerten ved det å vente på døden.

På sykehjem i Norge bruker man passiv dødshjelp, det vil si at man f.eks. slutter å gi ernæring og væske til terminale pasienter. Hva om de som ønsket det, i stedet fikk en sprøyte med dødelige medikamenter, og på den måten slapp det å måtte bli liggende og bare vente.

I de etiske retningslinjene til leger står det følgende:

§ 5.
Legen må ved livets avslutning vise respekt for pasientens selvbestemmelsesrett. Aktiv dødshjelp, dvs. tiltak som har til hensikt å fremskynde en pasients død, må ikke anvendes. En lege må ikke hjelpe pasienten til selvmord. Å avslutte eller ikke sette i gang hensiktsløs behandling, er ikke å regne som aktiv dødshjelp.

En pasient, en døende pasient står altså uten rettigheter. En døende pasient som vil kjempe for å leve, han/hun skal få lov til det. Mens en pasient som ønsker at døden skal komme raskere, han/hun må bare vente. Vente med smerter. Vi vet alle at døden vil komme, så hvorfor er vi da så redde for det at folk som skal dø uansett hva en gjør, skal holdes lengst mulig i live?

Motstandere av dødshjelp mener at man heller skal hjelpe den døende den siste tiden, da blant annet ved smertelindring. Hva så om dette ikke hjelper? Skal man den siste tiden man lever være så neddopet på morfin at man ikke kan kjenne noe som helst. Er det en verdig måte å avslutte livet? Og med hvilken rett skal andre fortelle en terminal pasient at det beste er at du bruker dine siste dager på å bli neddopet, slik at du klarer å holde ut smertene litt til. Er det humant?

Det bør komme en ordning for terminale pasienter. Man bør selvsagt være sikker på at den som ber om å dø gjør det av egen fri vilje. Vi er mennesker som bestemmer ganske mye over vår egen kropp. Selvmord er lovlig i Norge, men når man er syk og terminal, så skal absolutt alt gjøres for å holde en live. Hvorfor?

2 tanker på “Retten til å dø.

  1. Sara

    Ja, det er klart at vi skal få lov til det. Og det har vi lov til. Å ta sitt eget liv er ikke ulovlig i Norge. Men, dersom man er døende, man har en sykdom som man skal dø av, så har man ikke lov til å be andre om å la en få dø. Da skal man tvinges til å leve så lenge kroppen holder ut, selv om leger og en selv vet at den eneste utveien uansett er døden. Ved sykdommer, som f.eks. uhelbredelig kreft, bør pasientene selv få bestemmme utgangen – om det er sykdommen eller de selv som skal bestemme dødstidspunktet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s