Bør narkotika legaliseres?

Narkotikapolitikken må endres! Det hevder tidligere FN-sjef Kofi Annan, Thorvald Stoltenberg, og Virgin-sjefen Richard Branson.

«Avkriminaliser cannabis, legg nulltoleranse-tankegangen død og ikke straff personer som bruker narkotika.»

Det er Global Commision on drug policy som kommer med nye forslag til narkotikapolitikken. Kommisjonen mener at den narkotikapolitkkken som har blitt ført de siste årene ikke gjør noe for å bekjempe narkotikaproblemet. Narkotikapolitikken fengsler folk, ødelegger folks liv, ødelegger familier. Fengslene blir overfylte av «dophuer». Kommisjonene mener at å avkriminalisere bruk av narkotika, så vil det føre til mindre stigmatisering av narkomane. Videre mener kommisjonen at man bør vurdere å legalisere narkotiske stoffer, f.eks. cannabis.

«Å behandle narkomane som pasienter i stedet for kriminelle er også noe Stoltenberg & co ønsker at verdens regjeringen bør gjøre.»

Kommisjonen trekker fram at utdeling av heroin er lovlig i Sveits og i Canada, noe som har vist seg å være et bra tiltak. Utdeling av rene sprøyter (slik som her i Norge) er også regnet som et bra tiltak, spesielt med tanke på at dette minker riskioen for smitte (HIV, Hepatitt).

Jeg mener at dette er feil vei å gå. Ved å legalisere skaper man et samfunn hvor det er greit å ruse seg. Dersom cannabis skulle bli legalisert, hvor mange vil da ruse seg på dette? Antageligvis flere enn dem som allerede gjør det. Det vil, naturligvis, føre til at man kan risikere at folk ruser seg på upassende tidspunkter, f.eks. mens de er på jobb, mens de kjører eller mens de er sammen med barn. Dette er en uheldig utvikling. Man kan ikke bare gi opp og si at når vi klarer å forhindre utviklingen av bruken av narkotika, ja da får det bare bli lovllig. Som om det skulle løse noe som helst. Hvordan skal man i det hele tatt kunne legalisere det? Hvem skal selge cannabis? Rema 1000? Eller en hvilken som helst selger? Dersom det blir legalisert er det klart at flere kriminelle vil styrte til Norge for å bli rike.

Jeg har heller troen på en politikk som skiller mellom de som har et narkotikaproblem (avhengighet) og de som har et mer festproblem knyttet til narkotika. For de tunge misbrukerne bør man muligens gi narkotika, slik som i Sveits, at de får heroin og at de slipper å slite seg ut hele dagen for å få nok inntekt til å få sin daglige dose. Når avhengigheten er så stor at man selv ikke klarer å komme seg ut av narkohelvete, ja da har man en sykdom, på lik linje med alkoholisme. Men det blir galt at unge menn og kvinner skal få lov til å ruse seg, bare for å ha det litt gøy. Om man da skulle starte å legalisere cannabis, hva blir da det neste? Vil ikke terskelen bli lavere for å teste ut flere ting, legalisere andre typer narkotika?

Man må skille mellom sykdom og fest. Man må skille mellom hvorfor man bruker narkotika. Er det for å få en rus for at festen skal bli bedre, eller er det for å klare seg gjennom hverdagen? Noen mener jo at cannabis ikke er farlig. Mulig det, men å være ruset, hva nå enn man er ruset på, kan helt klart føre til farlige situasjoner.

Legalisering av narkotika? Absolutt ikke. Men at pasienter (tunge rusmisbrukere) får utdelt heroin bør absolutt vurderes, det for å gi disse pasientene et verdig liv.

9 tanker på “Bør narkotika legaliseres?

 1. Poenget er å få kontroll da, jente.

  Ved å forby og nekte, samt la de krimielle stjele våre familier og venner og fortelle neste generasjon løgn,vil vi fortsette å være Nr.1 på overdose lista i Europa samt. la det svarte markedet vokse seg større og se enda flere lide og bli pisket rundt som løpegutter.

  Å snakke om farlighetsgrader og diskutere fram og tilbake om rusmidler skal brukes eller ikke er ingen sak som burde støttes for et forbud. Som sagt så må vi innføre kontroll og lære.

  Alkoholkulturen vår er helt på tryne. Norge må også se til andre land der dem har færre ungdommer som drikker, færre mennesker som misbruker osv.

  Narkotika krigen har fortalt oss mennesker. «Det er ikke greit å ruse seg». Det dem har glemt og fortelle oss er; Jo, vi har lov å ruse oss. Vi har lov å ruse oss så mye vi vil. Så lenge vi ruser oss på de lovlige rusmidlene som er farlige og skaligere for kroppen. Tobakk er bl.a det dopet som dreper flest mennesker i hele verden. Ikke nok med det, men er du litt lei deg? Prøv litt antidep. Sliter du med søvn? Se her, Sovetabletter 😉 Tett i nesen? Bli avhengig av nesespray 😛

  Å legalisere sier ikke dop er greit. Legalisering betyr å ta knekken på de kriminelle og innføre kontroll. Vil vi at våre barn skal selge hasj i 13 års alderen? Bruke hasj eller sterkere stoffer i 13 års alderen? Etter Danmark innførte statsheroin har mange kriminelle bander bosatte seg her i Norge, fordi staten Danmark har tatt over heroin markedet til de kriminelle. Først tenkte jeg, bra for danmark. Så vitnet jeg, dårlig for dagens ungdommer… 😦

  over 800.00 i USA blir arrestert KUN for cannabiskriminalitet. Nesten 1 millioner mennesker mistet jobb og skole muligheter og ble introdusert til de kriminelle miljøene gjennom fengsel og straff.

  Forbudet skader så utrolig mye mer en selve rusmidlene. Ingen rusmidler er så farlig og skadelig som forbudet. Forbudet kriminalisere mange unskyldige mennesker. Narkotika forbudet er like dumt som homofili forbudet. Før vi homofile ble legalisert var anti legaliserings folks «forsvar». Visst vi legaliserer homofili, kommer ikke alle til å ha sex med alle og alle kjønn?

  Så, visst du velger alkohol. Hvorfor skal ikke jeg få lov å velge cannabis? Jeg koser med meg cannabis, og blir dum med alkohol. Får vondt i hodet av tobakk blir glad og giret av koffin. Vi mennesker skal ha friheten til å innta hva vi vil.

  Salvia er ikke oppført på doplista enda. Hvorfor springer vi ikke rundt og er ruset på salvie hele dagen??? Kanskje fordi det plutselig ble uinstresant også. Det følgte til og med brukt anvisning liksom 😛

  Det er trist at ikke flere åpner øynene og ser hva som virkelig skjer.
  Det er lov å tenke selv homo 😉

 2. Svar til spørsmålet: Ja, narkotika bør legaliseres. Visst du gjør leksene dine godt vil du se forbudet tjener ingen andre enn de kriminelle 😦 De lever av forbudet mao.

  • Først var jeg i mot legalisering av alle rusmidler, så ble jeg for legalisering av cannabis som rus og medisin, så såg jeg virkelig hvordan de kriminelle miljøene opererte, og ønsker nå en legalisering av alle rusmidler, samt redusere synligheten til alle rusmidler, ink tobakk og ned setting av priser for å holde lovlig dop akuratt billig nok til at de kriminelle ikke ser pengene i ulovlig salg.

   Jeg ønsker dette rett og slett fordi rusmidler ikke er farlig før dem er forbudt. For det første kan kvaliteten variere fra 0.1%-100%, for det andre så er det våre lands menn dem selger til, for det tredje så er det jo våre landsmenn dem bruker som deres løpegutter, for det fjerde så tjener de kriminelle millioner hver dag i Norge, for det femte så bruker norge milliarder på å straffe mennesker som ikke skader andre enn evt seg selv?

   Det er greit å drikke seg driting og forstyrre hele nabolag med å være hensynsløs og brøle midt på natta når mennesker ligger og sover, men det er ikke lov å kose seg med en feite rev, som gjør det motsatte av det alkohol gjør!

   Da alkohol var forbudt tok de kriminelle over. Nå når narkotika er forbud, så tar de kriminelle over. Måten vi overvant de kriminelle var nemlig å stjele dop markedet tilbake. Vi gjorde det for hundre år siden, det fungerte, hvorfor i alle dager er mennesker i 2011 så forbanna trangsynte? Blir vi dummere?

   • Selvsagt er det ikke greit å drikke seg full for så å forstyrre andre. Og dersom alkohol ikke var lovlig pr. nå, så hadde jeg vært imot det også. For det er ingen tvil om at alkohol er alvorlig. Men selv om alkohol er lovlig, så er det også en rekke kriminelle handlinger bundet til det. F.eks. smugling. Og er det ikke da trolig at det samme vil skje, selv om man kanskje kan få kjøpe seg cannabis på polet. Sett at man får det mye billigere av å kjøpe det på gata enn på polet, da er man jo like langt, ikke sant? For som et land som Norge er, er det lite trolig at alkohol, cannabis, kokain og annet snacks skal koste like lite som en liter Pepsi.

    «Jeg ønsker dette rett og slett fordi rusmidler ikke er farlig før dem er forbudt.»

    What? Om du tror det, så vet du ekstremt lite om hvordan en rekke rusmidler (både lovlige og ulovlige) påvirker kroppen.

 3. Til Lesbos:
  Hvorfor er det så galt at folk ruser seg? Hvorfor skal staten ha rett til å bestemme hva fredelige borgere gjør men din egen kropp? Det er ikke lenge siden homofili var forbudt i Norge, og selv om de som er mot narkotika har litt bedre argument, er det stort sett det samme: Maktsyke mennesker som ønsker kontroll over andres liv.
  Du vil ikke forby alkohol fordi det allerede er lovlig? Mener du at lover ikke skal endres? Narkotika var lovlig en gang det også.

  «. Men selv om alkohol er lovlig, så er det også en rekke kriminelle handlinger bundet til det. F.eks. smugling. »
  Ja, pga. de høye skattene, men de fleste kjøper lovlig «lell». Sammenlignet med narkotikasituasjonen f.eks. i Mexiko og andre deler av Amerika er det ikke noe alvorlig.

  «Om du tror det, så vet du ekstremt lite om hvordan en rekke rusmidler (både lovlige og ulovlige) påvirker kroppen.»
  Du har rett, mange rusmidler er farlige, ulovlige og lovlige (faktisk er de lovlige blant de farligste: alkohol, piggeple, muskat, bensin, fluesopp osv.), men forbud gjør bruk av et rusmiddel mer risikabelt pga. at man ofte ikke vet hva man får, lungeskader av glass i marihuana f.eks..

  • Det er da ikke noe galt i at folk ruser seg. Folk må da ruse seg så mye de vil. Problemet er at folk med rusproblemer ikke bare blir et problem for seg selv, men også for folk rundt seg. Det blir et problem for samfunnet. Folk kjører rundt i fylla eller påvirket av andre saker, dreper folk, skaper farlige situasjoner. Folk fyker løs på folk fordi de er rusa. Folk ødelegger kroppen sin (men det er jo i bunn og grunn helt greit, problemet er bare hva det koster å fikse dem). Folk med store rusproblemer mister jobbene sine, nettverket sitt, familien sin.

   For min del må man gjerne forby alkohol. Alkohol er som kjent et problem for veldig mange, også et samfunnsproblem. Man har restriksjoner på salg av alkohol, det er aldersgrense på alkohol. Og som jeg har sagt tidligere, dersom alkohol pr. dags dato ikke hadde vært lovlig, så hadde jeg vert mot det også. Og det har ikke med at jeg skulle ønske å ha makt over andre. Det handler om å tenke på samfunnet som helhet. Alkohol skader utrolig mange, ødelegger folk.

   Det er høye skatter på alkohol ja, men det er likevel lovlig. Om man skal følge argumentene for legalisering av narkotika, så skulle kriminaliteten så og si forsvinne. Men dersom det skulle bli legalisert og så bli solgt på pol/apotek, så vil nok prisen være ganske stiv. Vil ikke det bare trigge til at smugling og kriminaliteten vil fortsette? Vi legaliserer det i Norge, men det hjelper jo ikke om narkosmuglerne får solgt stoffet sitt, fordi brukerne i Norge ikke gidder å betale blodpris. Da er man jo like lagt da.

   Folk klarer da å skade seg på lovlige rusmidler, og det til tross for at de vet hva de får.

   • «Folk må da ruse seg så mye de vil. » Flott, da er vi enige om at folk ikke skal straffes for å bruke narkotika?
    De færreste skaper problemer når de ruser seg. At noen få ikke klarer å styre seg skal ikke gå ut over alle andre. Å fyllekjøre, utøve vold ol. må selvsagt fortsatt være forbudt. Rus seg i seg selv skader ikke andre og må tillates. Visste du at tretthet kan føre til dårlige sjåfører? Vil du forby folk å være trette?
    Jeg sier ikke det er slik, men om filmer med vold førte til at flere ble voldelige, ville du ha forbudt slike filmer?
    Å bekjempe narkotika koster veldig mye, ble det lov ville politiet, tollerne, rettsvesenet og fengslene spart penger, i tillegg kunne staten hatt skatt på stoffene. Økonomer som Milton Friedman er enige med meg at det er forbudet som er minst lønnsomt.
    At folk med rusproblemer skader seg selv er noe vi bare må finne oss i, de bruker jo frivillig (begynte frivillig i hvert fall). Man kan hjelpe dem, men tvang, og straff er ikke hjelp.

    Vil du forby alt som er farlig? Å spise usunt og ikke trene er et meget stort problem i dagens samfunn, ønsker du å forby usunn mat og påby trening?
    «Og det har ikke med at jeg skulle ønske å ha makt over andre.»
    Jo, det er akkurat det du vil, ikke prøv å lure deg unna sannheten.
    Det er faktisk forbudet som ødelegger samfunn. Se på Mexiko f.eks.

    Leste du ikke hva jeg skrev? Det er lite kriminalitet forbudet med alkoholomsetning fordi det er lovlig. Ingen sa det ville forsvinne helt.
    Prisene trenger ikke være så høye når narkotika blir lovlig, selv med mye skatt vil prisen ikke være så høy. Det er snakk om planter og kjemikalier som ofte er lette å dyrke/lage. Prisene er høye nå fordi det må smugles så langt og et slags risikotillegg for alt de får beslaglagt.

    Sa jeg at folk ikke skader seg på lovlige rusmidler? Du vrir og vender på alt. Jeg sa bare at det er lettere å unngå det. Man vet man ikke får metadon på polet, men kjøper man ulovlig sprit kan det skje, samme prinsipp gjelder mange typer narkotika.

 4. Les rapporten. Der står så å si alt man trenger å vite, det å legalisere vil ikke nødvendigvis bety at det kommer til å bli flere brukere, men det kommer det sikkert til å bli.
  Ingen kriminelle kommer til å hustle på gata lenger ettersom at man skal kunne få kjøpt en viss kvote, og man må være over atten vil jeg anta (vis det blir lovlig/avkriminalisert) Hele poenget med å legalisere er for å kunne få færre overdoser, mindre sjanse for spredning av sykdommer, organiserte kriminelle vil miste makt og en stor inntektskjede, og brukere som ikke skader andre kan få være i fred uten å måtte trenge å gjemme seg for å kunne »ruse» seg litt. I min mening burde dem la cannabis bli solgt slik tobakken blir solgt, men for andre heavy stoffer som amphetamin, cola, heroin osv.. Burde ha avrusnings program som hjelper dem sakte men sikkert å fjerne denne avhengigheten, men burde ikke kunne bli solgt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s