Rosabloggerene bør beskyttes mot seg selv

I dag kikket gjennom en del blogger som er tilknyttet blogg.no. Der er det mange unge jenter som blogger, noen av dem var så unge som 12 år. De fleste jentebloggene blogget om sminke, klær, gutter, musikk, kjendiser og slikt. Men én ting som overrasket meg, var hvor stygge enkelte bloggere var med hverandre.
Det florerte av kommentarer som var direkte stygge og mobbende, kun fordi man ikke likte det en annen blogger skrev. Hva er dette da? Er det vanlig at unge jenter og gutter har en slik tone til hverandre i bloggverdnen?

Det er klart det hender at det kommer noen kommentarer her og der som er litt kvasse og stygge, men er det vanlig at slikt forekommer ganske ofte blant rosabloggerne? Det var blant annet en kommentar som jeg bet meg merke i, det var en 18 år gammel kvinnelig blogger som skrev til en annen 18-åring at hun var stygg, emo, feit, ekkel og at hun håpet at hennes kjæledyr skulle dø. Hva faen? Hva skjer?

Er det vanlig at rosabloggere, unge jenter og gutter har en slik heslig tone til hverandre på nettet? Er det i frykt for å miste plassering på «topplisten» at man har en slik røff stil? Er det jakten på penger som skaper slike konkurranse, konkurranser hvor alt er tillat? Er det jaget etter berømmelse som gjør at spesielt unge jenter mister fotfeste og skrive alt som faller dem inn?

Og hva er greie med at unge jenter publiserer nokså lettkledde og utfordrende bilder av seg selv? Er det kun oppmerksomhet og antall klikk på bloggen som betyr noe?

Jeg synes at disse rosabloggerne bør beskyttes mot seg selv. Mange av dem står frem med fullt navn, adresse, og ikke minst disse utfordrende bildene. Tenker de ikke på hvilke negative signaler de sender ut?

98 tanker på “Rosabloggerene bør beskyttes mot seg selv

  • Du, Mange fra VG Nett, du leser merkelig mye mellom linjene i dette innlegget. Jeg klarer ikke finne hvor i dette innlegget det står at «Jenter ikke burde blogge»?

   • Unge jenter ( og gutter kanskje) bør ikke blogge eller være på facebook, twitter ol. Eller Skype. Ja, de er stygge med hverandre. Tror ikke de blir dårligere i dataverdenen i ettertid, dersom de hadde blitt utestengt fra slike ting. Foreldrene bør stoppe dem. Og HVOR er de egentlig?

 1. Jeg synes det er egentlig veldig flaut at min generasjon velger bevisst å fremstille seg som dumme, lettkledde dramaqueens på internett. Trist er det faktisk, å tenke på at det er disse som skal styre og lede Norge en gang i fremtiden også.

  • Det er håp for framtida så lenge de unge ser dette selv 😉 Jeg er i 20årene og mener det samme.

   Det burde være mer fokus på skolen i hvordan oppføre seg mot andre og hva slags kkonsekvenser det får. Kall faget gjerne for psykologi. Litt mer innsikt i hva ord kan gjøre med andres følelser tror jeg ville gjort mye både for mobbing og internettmiljø.

   • Enig!
    Foreldre og skole bør bli flinkere til å lære sine barn om hvordan man oppfører seg på nettet. Og det å ha et fag som tar opp slike ting, høres ut som en god idé.

   • Har jobbet en del i skolen, og det er ytterst begrenset hva man kan gjøre med ting som skjer utenfor skolen. Å ha et fag i nærheten av psykologi høres greit ut, men her er det først og fremst foreldre som må ta tak i problemene. Å kalle det asvarsløshet fra foreldrenes side er nok ingen overdrivelse.

   • Eg er ikkje helt enig med deg Erling for di kan gjøre mye skade før di er blitt voksne. Dessuten er det ikke alle som blir voksne heller.

   • Man blir aldri «ferdig voksen». Man utvikler seg gjennom hele livet og tar med seg det meste man har gjort på en eller annen måte. Det har mye å si hva man gjør som ungdom, siden det påvirker hvordan du opplever verden senere.

 2. Jeg er så enig med deg. Det er forferdelig hvordan unge oppfører seg mot hverandre på nett. Det er så mange i denne aldersgruppen som har blogg og blotter livet sitt på nett med mye informasjon og utfordrende bilder. Jeg tror de fleste ikke tenker over hvor utrolig mange som kan lese dette og hvordan det kan hentes opp lenge etterpå. Selvom ting ikke føles så ille å fortelle der og da er det kanskje ikke så morsomt at alle vet alt om deg når alt kommer til alt. Noen ganger virker det som om rosabloggerne gjør alt for å bli sett, noe jeg synes er grusomt!

 3. Desverre så er det mange altfor mange unge bloggere som er på mobbing av andre bloggere!
  Dette blir for dumt og flaut for andre ungdommer også,nettvett?
  man Poster da IKKE HELE LIVET PÅ INTERNET?
  Det burde vært aldersgrene for å blogge synes jeg.

 4. det er nok desverre slik ja.
  er selv en rosa blogger men stilte meg selv spm:
  takler jeg all kritikk og motgang som kommer med dette?

  ja det gjør jeg. men uheldigvis er det mange som tar
  slike krittikker med seg i hverdagen..

 5. Helt enig med deg. Nettmobbing er et nytt og farlig problem. Når man kan gå under pseudonym eller «fake»-navn er det desverre mange som mister hemninger. Blir kanskje en litt barnslig sammenheng, men jeg syns Kardemommeloven skal gjelde; «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill…» også på nett!

 6. veldig, veldig viktig og sant det du tar opp her. Mange leser nok bloggen til bloggere som ligger på topplistene, og ønsker seg en snarvei til toppen for kanskje bli: annerkjent, populær, få bedre selvtillit…eller hva som helst…det kan nok være alle mulige grunner jeg ikke kunne falt inn å tenke på en gang. Kanskje aldersgrense hadde vært en god ting…men hva da med ytringsfrihet? De tenker nok ikke på at det som publiseres blir på nettet for alltid!

 7. God skrevet. Helt enig med deg! Selv er jeg 16 år og blir litt paff når jeg leser enkelte innlegg og sitater fra flere av disse rosabloggerne. Grunnen til at jeg likevel enkelte ganger lese disse bloggene er at det kan være ren underholdning å se hvordan folk dummer seg selv ut…

 8. Jeg har akkuratt hatt en laaaaang diskusjon vedrørende oppdragelsen og om at foreldre kanskje bør være strengere enn de er:
  http://anehagen.wordpress.com/2011/02/14/streng-mamma-god-mamma/

  Når jeg leser i kommentarfeltene på slike blogger og på diverse forum tror jeg rett og slett at mange unge holder foreldrene for narr. Hjemme er de englebarn, flinke på skolen osv, men når de er ute blant sine egne banner de og oppfører seg som egosentriske monstre.

  Holdningen «Jeg bryr meg ikke hvem jeg trokker på, bare jeg kommer på toppen» skremmer meg virkelig!!

 9. Heldigvis er ikke dette de eneste bloggene å finne der ute. Ikke like heldig, er det nettop disse bloggene som er størst og som har flere tusen lesere om dagen. Ikke er de spesielt flinke til å skrive, og hvor interessant er det egentlig å lese om hva en totalt fremmed person lagde til middag? Selvfølgelig skal alle ha rett til å skrive om hva de vil, men det er så synd at det er først og fremst disse som får oppmerksomhet. Hvorfor disse jentene er så fientlige mot hverandre er ikke godt å si, det er vel mye missunelse ute å går, en krig om å være den mest leste bloggen. Selvfølgelig, når man velger å dele seg selv ut og inn på internett foran hele Norge, må man nesten forvente kritikk også. Men der går liksom streken. Noen av disse jentene blir jo utsatt for mobbing, eller de er de som mobber. Takk og lov for at det finnes slette knapp for kommentarer, men likevel er det jo mange som tar seg nær av dette.

 10. eg er helt enig med deg. eg blir helt overraska kvar gong eg går inn på ei bloggside til ei under 15år. ting dei skriver og bilder som blir lagt ut er helt sjokkerende.
  og ja, eg tror det har med antall kikk innpå sida deira. eg syns faktisk at etter at voe kom på topplisten så tror alle at dei også må på topplisten.
  men eg føler man burde undervise i internettvet i skulen. eller dei burde innføre aldersgrense i blogg verdenen. det husker eg var før, var sånn aldersgrense på msn, og ulike nettsamfunn sider. men det er ikkje det no lengre.

  men man får håpe at når dei jentene blir eldre og klokare så ser dei tilbake og angrer litt på kva dei har gjort. Det er no ikkje noke kjekt å høre fem år fram i tid: «eg husker det bildet du la ut av deg selv der du nesten var halvnaken». for eksempel..

 11. Hei 🙂
  er enig, har også blogg på blogg.no, jeg ser mange som er frekke og slenger dritt, husker jeg fikk en kommentar som sa jeg var ‘farlig stygg’. Kanskje jeg er farlig stygg utenpå, men den personen er ihvertfall farlig stygg inni seg. Mange på 10-11 år som også får seg blogg og ikke vet konsenkvensene av det. Jeg er 13, men jeg slenger ikke dritt til andre eller kommenterer at de er stygge, det er bare tragisk.

 12. jeg har lest min første blogg i dag 😀 hehehe når jeg leste dette fikk jeg nesten lyst til å lage en egen blogg hvor jeg bruker dagene på å skrive kort om hvor tragisk det norske samfunnet har blitt de siste 10 årene og hvor lite jeg respekterer små barn som legger ut om livet sitt på nettet..ikke for å være kjip å slenge dritt om bloggere for dere gjør tydeligvis noe riktig siden dere havner i media daglig men helt seriøst har dere ikke bedre ting å gjøre enn å skrive om hva slag lekser dere har,hvilken mobil du har fått eller andre unyttige ting? jeg ser bare ikke vitsen å min mening er at bloggere er folk som desperat prøver å få oppmerksomhet for sitt kjedelige liv som de fleste ikke ville brydd seg om hvis ikke det var for media

 13. Er enig i alt du sier. Jeg har irritert meg over dette i lang tid selv. Blogg konseptet har utviklet seg fra å være en morsom personlig hjemmeside, hvor man kan skrive om det man interesserer seg i, til noe rent konkurransepreget. Det alle vet, er at man MÅ skrive om sminke, hår og mote for å komme på denne populære topplisten, og man MÅ legge ut masse bilder av seg selv. For min del mener jeg det burde vært en aldersgrense for å opprette en blogg. De under 16 vet kanskje ikke normene for hva man skal publisere og ikke, de følger for det meste strømmen. Jeg går sosialantropologi nå og interesserer meg så mye om dette fenomenet at jeg har tenkt å skrive en bacheloroppgave om dette. Hyggelig å se at det er andre enn meg som undrer seg over dette.

  • Kanskje blogglistene skulle ha en aldergrense?
   15 år er den seksuelle lavalderen, men man er ikke fullt ut ansvarlig for sine handlinger før man er 18. Det betyr at i realiteten er foreldrene ansvarlige for avkommets handlinger fram til myndighetsalderen. Også de som blir sagt/skrevet på nett.

 14. Det som er trist er at det er ikke bare slik på nett. et fag som psykologi som du sier i form av og lære unge hva ord kan gjøre mot andre og ikke minst seg selv, hva man kan forvente og hvilke konsekvenser det har er absolutt noe man burde ha inn i skolen, helst fra en lav alder ikke bare ungdomsskole og oppover. slike tingen er jo nettopp hva som kan skjerpe mobbing, og mobbing og offer rollene starter som regel på veldig lav alder.

 15. Tidene forandrer seg – dessverre vil nok mange si. Inkludert meg. Er selv vgs-alder, men hele verden er i konstant forandring. Da jeg var 10-11 år løp jeg rundt ute og lekte! Da jeg var 10-11 år var det ingen jenter i klassen som brukte noen som helst form for sminke. Hva skjedde?

  Denne utfoldinga på nettet er en uting. Jeg er for det opprinnelige bloggkonseptet – det å spre et budskap om et gitt emne via bokstaver, ord og setninger. Nå er det forandret til, som påpekt både i kommentarer og av deg, i prinsippet; en kamp om å være mest utgivende av informasjon om seg selv. Jeg tror ikke mange av disse jentene aner hvor sårbare de er og sannsynligvis blir i fremtiden.

  Mobbing er et stort problem, både den «klassiske» fysiske mobbingen og nettmobbing. Skulle ønske folk kunne skjønne at det ikke er noe kult.

 16. Ere mulig?? Får dette dårlig skrevet bloggen eller innlegget eller hva det faktisk lesere som kommenterer innholdet? Hvem bryr seg om hva disse såkalte rosabloggerne gjør? Er de under myndighetsalderen burde jo foreldrene slå til å sette foten ned. Ellers er det jo fritt fram. Makan til tull og tøys har jeg sjeldent lagt merke til, og jeg har levd en stund. ØV! Gå et kurs, dette holder ikke!!!

  • Det er mange som bryr seg om at unge gutter og jenter blir mobbet. Det å mobbe noen via nettet er like alvorlig som det som foregår i skolegården. Foreldre er tydeligvis ikke flinke nok til å sette foten ned. Da må noen andre gripe inn. Skolen er jo et fint sted å begynne.

 17. Uansett så spiller det ingen rolle fordi ungdomstiden handler om å feile og feste, å oppleve,å ha det gøy og å finne seg selv. Også kler man seg sånn at man føler seg fin. Eller sånn at man utrykker seg selv.

 18. Det er synd på alle disse bloggerne, alle bare ønsker oppmerksomhet og populæritet, hvorfor?. Hva er greia med å fortelle hele verden hvem man er og hva man driver med, med bilder og andre private ting.
  Mulig mange våkner en dag med en slags «fylleangst» og tenker: «- hva f*** er det jeg har drivi med, å hæ**#¤%!», og synker sammen i angsten under dyna.
  De skulle helt klart vært beskytter fra seg selv. Blogging skulle vel egentlig vært forbeholdt journalister og andre mediafolk, ikke andre privatpersoner.
  Kan ta med Facebook i samme slengen, det er ikke stort bedre der, legg ned hele greia mener jeg. At folk orker.

  • seriøst du har like lite fornuft i hodet ditt som disse små fjortiss bloggerne…du kan ikke mene at det er synd på dem når de selv velger å sette seg i en slik situasjon?
   bloggere setter seg selv i en situajson de ikke kan kontrollere så fort de begynner å legge ut om alt de gjør på siden sin å da burde de faen meg tåle at de kanskje blir mobbet eller kalt for stygge,feite,tynne eller hva de får slengt inn på siden sin..helt ærlig syns jeg det burde vært 18 års grense på all bruk av internettet etter som det er så mye fokus på at barn har blitt lurt på nettet og i det siste har det blitt mer mobbing over nettet også det burde vært med nettet slik som med mobil salg = er du under 18 får du ikke kjøpe mobil altså er du under 18 burde du heller ikke få lov til å bruke internett….i tillegg kan jeg ikke si jeg har mye til overs for blogging eller de som blogger for de er desperate tapere som prøver å få mest mulig oppmerksomhet, hva med å logge dere av nettet gå ut å lek i snøen,tren eller begynn med en form for idrett…å sitte daglig foran skjermen for å skrive om livet ditt hjelper deg lite i fremtiden det eneste dere kan oppnå er at alle vewt hvem du er å de samme folka ser nok like mye ned på dere som jeg gjør…med andre ord SKAFF DERE ET EKTE LIV!!!!

 19. En ting er å være uenig med en annen bloggeres innlegg, så lenge man greier å holde «diskusjonen» på et saklig nivå, men å direkte kalle noen for feit, stygg, emo, og ikke minst at man ønsker noens kjæledyr død? er bare så skammelig det går an å bli! At på til sies det at vedkommende som skreiv denne kommentaren er 18 ÅR??? Hva fasiken liksom!! I mine ører er hu ikke mer enn en taper!!

 20. Denne oppførselen er jo langt i fra forbeholdt nettet og bloggverdenen.

  Folk oppførte seg slik da jeg gikk på ungdomsskolen også, og da var det ingen som blogget. Det er jo regelrett vanlig at umodne, bortskjemte drittunger slenger dritt til hverandre på den måten.

  Det at de kringkaster det offentlig på den måten er nå en annen sak, men det endrer ikke det faktum at man vet at de holder på slik uansett.

  Frata foreldretten. De har opplagt feilet dem.

 21. Jeg er en jente på snart 14 år. Jeg har en blogg der jeg skriver om min hverdag. Jeg prøver og ignorere stygge kommentarer, og ikke minst jeg sletter dem. Jeg følger også med på hvordan bilder jeg legger ut. Er jeg lettkledd så legger jeg selvsagt ikke ut bildene ! Og det at andre skriver frekke ting til hverandre er nok fordi at de har så dårlig selvtilitt og synes de andre sin blogg er så bra, at de skal rakke ned på de andre, slik at de slutter og blogge. Det ikke så mange «anonyme» tenker på når de kommenterer er at du har en IP-kode som er kjempelett og spore opp. Og i steder for å skrive seg som anonym, hvorfor ikke skrive navnet ditt ? Er du modig nok til å skrive meningen din, kan du nok skrive navnet ditt også. Blir rystet når jeg ser så mange stygge kommentarer som blir sendt…..Kunne aldri tenkt meg og gjøre noe sånt ! Hilsen en tenåring som har vett når det gjelder nett,bilder og språkbruk.

 22. Ok.. Så de blogger om akkurat det samme, de har alle de samme interesse.. Og så hater de hverandre?
  Får ikke dette til å rime jeg.

 23. Jeg har en jeg nettopp har lagt, jeg kommer ikke til og blogge mye, men jeg skal blogge om og være annerledes, det jeg mener med og være annerledes er at jeg ser på meg selv som guttejente, noe jeg ikke tenker på til normalt. Men jeg er forsatt som noen andre jenter jeg liker gutter, men har ikke likt forhold til sminke og mote som rosabloggere har

 24. Tilbaketråkk: Nettvett? Nettikette? | Gnit Mo Nekiam

 25. Jeg tror problemet overdrives. Stygge kommentarer får man ellers også. Det er ikke bare på blogger man treffer på mennesker som prøver å fremheve seg selv ved å slenge dritt til andre, og det er slett ikke noe nytt fenomen som har oppstått blant bloggere. Det er nok å lese hva voksne mennesker får seg til å skrive i Dagbladets kommentarspalter, så forstår man hvordan enkelte oppfører seg mot sine medmennesker. Å få stygge kommentarer på en blogg må man regne med, på lik linje som man må regne med å få det i RL.
  Jeg har liten tro på at noen trenger å beskyttes mot seg selv. Vi trenger alle å møte virkeligheten og skaffe oss sosial trening. At det noen ganger kan gå hardt for seg, vet alle som har vokst opp.
  På en blogg gis man mulighet til å teste ut synspunktene og meningene sine på mennesker utenfor det miljøet man normalt er i, og det kan være veldig sunt.

  Vi leser stadig om hvor farlig det er å kompromittere seg selv på nettet. Man kan få problemer senere og kanskje miste muligheten til å få jobb. Det er ikke måte på hvor negativt det kan være, i følge media, å publisere et vovet bilde av seg selv. Men er det egentlig det? Det er mulig det fortsatt finnes arbeidgivere som foretrekker at arbeidsøkere holder tett om den utagerende fortiden sin, men jeg vil tro de aller fleste arbeidgiverne selv har vært russ og har gjort både det ene og det andre i sin villeste periode. Jeg tviler sterkt på at noen idag (bortsett fra journalister) får nakensjokk av å se bilde av en lettkledt eller avkledt tenåring. Selv kronprinsessen fikk lov å ha en veldokumentert utagerende fortid. Det var bare media mente det var noe på henge seg opp i.

  Hvorfor publiserer unge jenter utfordrende bilder av seg selv? spør du? Du har selv svaret i det neste spørsmålet ditt. Yupp! Oppmerksomhetsbehov!
  Jeg ser ikke det som noe negativt. Vi har alltid ønsket oppmerksomhet. Vi MÅ ha oppmerksomhet dersom vi ønsker å forplante oss. Vi må syns. Vi vil at guttene skal flokke seg rundt oss så vi har større valgmulighet. Det er egentlig ikke noe mer komplisert enn det. Gutter har det samme behovet, men det får at annet utrykk. Gutter må være sterke og tøffe og de må tørre å utsette seg selv for farer. Så de tøffer seg.

  Jeg syns det er arrogant å mene at noen trenger å beskyttes mot seg selv. Da opphøyer man seg selv og sine egne meninger til å være bedre. Det syns jeg man bør holde seg for god til.

 26. haha! jeg dør sakte på innsiden! Kyniske mennesker, fordomsfrie og ikke minst nevrotiske! Egentlig så skulle bare hele blogg verden legges ned, og så kunne bare min blogg vært oppe… Like vittig som sarkasmen som burde vært med i dette innlegget

  • Det som kanskje trengs er at foreldre engasjerer seg mer i barnas hverdag.
   Det gjelder ikke bare på blogger, men også på f.eks. Facebook, Twitter og YouTube.

   • Enig med deg der. Noe av skylden må foreldre ta på grunn av oppdragelsen eller rettere sagt mangel på oppdragelse. Foreldre burde fulgt bedre med på hva barna driver med på nettet. Det handler om folkesikk.

 27. Hei. Jeg må si jeg er helt enig med deg. Jeg har selv vært blogger på blogg.no i flere år nå og har opplevd utrolig mye rart.. Helt fremmede folk som jeg ikke engang har lest bloggen til, kommer inn og er uforskammede mot meg og mine innlegg..

  Jeg sier bare min mening jeg, men skal jeg bli hatet for det? Når man blogger kan man ikke forvente at ALLE liker’en.. Men at man skal være direkte slemme mot andre, det syns jeg ikke man skal forvente…

  Ha en strålende helg!

 28. Cecilia
  Hva? Bryr man seg kun om noe fordi man selv representerer noe bedre? Det er et syn jeg aldri har hørt tidligere.

  Jeg bryr meg fordi jeg synes det er forferdelig at unge mennesker spesielt, blir mobbet på nettet. Det som kanskje er verre er unge gutter og jenter som utsetter seg selv for «farer», f.eks. ved å publisere halvnakne bilder av seg selv, legger ut kontaktinformasjon om seg selv, eller rakker offentlig ned på andre.

  • Du forsøker å unngå spørsmålet.
   Du mener noen av de som blogger bør beskyttes mot seg selv. Bør du også beskyttes mot deg selv, eller tilhører du den gruppen som ikke trenger det?

   • Det er det du spør om. Da skal jeg forsøke å svare på spørsmålet ditt.

    Jeg er myndig. Jeg har lært at det å legge ut sensitiv informasjon om meg selv, halvnakne bilder, mobbing av andre osv, ikke er noe jeg bør gjøre. Bør jeg beskyttes mot meg selv? Tja, det kan godt hende det. Men jeg føler at så lenge jeg ikke deler informasjon som er skadelig mot andre eller mot meg selv, så burde ikke det vært nødvendig. Men sikker kan man vel aldri være, eller hva?

 29. «Og hva er greie med at unge jenter publiserer nokså lettkledde og utfordrende bilder av seg selv? Er det kun oppmerksomhet og antall klikk på bloggen som betyr noe?»

  Åpenbart.

 30. Så da forstår jeg deg slik at det er ditt syn på hva som er skadelig som du mener er det synet man bør ha, og det således er mennesker som ikke deler ditt syn som bør beskyttes mot seg selv. Og det er akkurat det jeg mener er litt arrogant.
  Jeg er også myndig ( jeg er 31) og er ikke enig med deg. Bør jeg da beskyttes mot meg selv? Eller er det bare umyndige personer som deler mitt syn som bør beskyttes mot seg selv, mens de umyndige som deler ditt syn ikke trenger å beskyttes mot seg selv?

  Jeg skrev litt om sosial trening og om å møte virkeligheten. Jeg skrev også at det kan være sunt å bryne meningene sine. Jeg har selv gjort det og lært masse. Tror du ikke det kan være en erfaring det er verdt å ta med seg?

  • Nei, det er ikke det jeg mener.

   Mitt syn er ikke fasit. Man kan ha mange syn om dette her.

   Det jeg forsøker å få frem er at blogging og barn ikke alltid er like lurt. Mobbing er én ting. Publisering av materiale som kan misbrukes på mange andre, er en annen ting. Jeg savner at voksne personer; foreldre, lærere, skolen, tar litt grep og får med seg hva barna holder på med. Og jeg blir nesten litt skremt over hvor slemme noen tillater seg å være på nettet, og ikke minst på blogger.

   Å bryne meningene sine er vel og bra det, for all del. Jeg synes blogging generelt er ganske bra. Det å kunne skrive sine egne tanker, meninger om hva som helst, det er jo en fantastisk mulighet for alle. Men, man må da likevel kunne ha noen regler, de samme reglene som man har i det daglige. Selv om vi ikke ser hverandre ansikt til ansikt, så går det an å oppføre seg, også på nettet.

   Det med myndig tenkte jeg i samband med publisering av diverse innhold – det hadde ikke noe med spesifikke meninger å gjøre.

  • cecilia jeg er 1 år yngre enn deg å for meg virker det som om du er lite voksen når du vrir og vender på alt lesbos skriver..skjerp deg du snakker om å tenke fornuftig å at det kan være sundt for de sosiale kunnskapene til folk å blogge men sannheten er at det finnes lite som er sosialt ved å blogge..

   jeg er forøvrig enig med mye av det lesbos sier å må si at jeg ser lite logikk i det du selv skriver det virker som om du selv er en slik perosn som du prøver å fremstille lesbos(om ikke andre er enige med deg så tar de feil fordi du anser deg selv som bedre) så kort sagt burde vel du bare slutte å kommentere her for det du sier makes no sense

   • Lite sosialt ved å blogge?
    Det var ny og interessant lærdom.
    Å kunne stille spørsmål er menneskets viktigste egenskap. Det er kun gjennom å stille spørsmål man får svar.
    Det som gir liten mening for deg kan gi mening for andre. Lesbos forstår hva jeg skriver, og hun svarer. Det heter debatt, og hele grunnen til at Lesbos har skrevet dette innlegget er fordi hun ønsker å fremme sitt syn. Jeg regner det som sikkert at Lesbos også setter pris på at jeg gidder å engasjere meg i bloggen hennes, og at hun anser det som langt mer givende å ha en debatt med en som er uenig enn å bli jattet med av rævdiltere. Jeg setter i hvertfall pris på at det blir debatt på min blogg.
    I en blogg skal man prøve ut meningene sine. Det er det vi gjør nå, både Lesbos og jeg. Ingen av oss er ufine, og ingen av oss kommer med personangrep. Dersom du ikke liker at vi gjør det så kan du på en veldig enkel måte la være å lese. Jeg regner med at du forstår hvordan.

 31. Det er skremmende
  så mange jenter
  som er
  opptatte
  av de VIKTIGE ting
  i livet
  som
  sminke, mote, klær, utseende…
  Så det var slik
  verden
  skulle gå
  til helvete.

 32. Enig med deg men samtidig er jentene utsatt for et vanvittig press på hvordan de skal se ut. Og de blir fortalt hvordan vi gutter vil at de skal se ut. Kanskje vi burde fortelle damene våre litt oftere hvordan vi egentlig vil at de skal se ut. At de ikke trenger å se ut som en Photoshop behandlet modell. Vi gutter slipper nok lettere unna eller vi bryr oss ikke så mye.

 33. For det første, veldig godt skrevet! Bra at det kommer frem 🙂
  Det som er med blogging + mobbing, dette er baksiden med å leve mer på nett, dritten kommer desverre også fram og man ser den negative mølja klart, når vanelige folk som sliter med sitt tydeligvis, når de prøver å spre det negative videre. og folk som har den innstilling at andre mennesker er levende skyteskiver for egen sjalusi, sliter selv (dette er almenn kunnskap) og de ser en en mulighet for å «heve» seg selv med å trykke andre ned. Slike folk tror de blir tøffere i trynet, og ja, noen beundrer dette.
  Det er svært synd at det har blitt slik, men jeg anser de som gjør dette for feige, intet andet. Man har kommet langt ned i sin egen møkk om man kan være stor i kjeften mot andre, men knapt tåler å få en brøkdel av det igjen.

  Min ærlige mening.

  Hilsen fra ei som vet hva mobbing kan gjøre med livet.

  • @Carita
   «…når vanelige folk som sliter med sitt tydeligvis, når de prøver å spre det negative videre. og folk som har den innstilling at andre mennesker er levende skyteskiver for egen sjalusi, sliter selv (dette er almenn kunnskap)…»
   Ser ikke ut for at dette er almenn kunnskap siden vi hele tiden må lære opp voksne fok i hva slik atferd gjør med den som utsettes for den.

   • Heisann 🙂

    Jeg antar det, siden dette er det jeg har hørt oftest om folk’s sjalusi 🙂 Men visse tegn er ganske klare, vi trenger å begynne på ny når det kommer til normal høflighet på nett.

 34. Hei! Jeg leser ikke mye blogger, og skriver ikke selv. Men hender jeg klikker på linker til blogger av og til, særlig «samfunnsdebatter». Og blir ofte overrasket over hvor mye drittslenging man kan få seg til å skrive med noen få tastetrykk og gjerne anonymt, noe jeg finner særdeles feigt! Jeg aner ikke hvor gammel du er Lesbos, men du virker iallefall relativt moden og reflektert, det skal du ha! 🙂 Selv er jeg i midten av 30-årene og ble mobbet i deler av barndommen og ungdommen. Ikke aner jeg hvorfor: ikke er jeg heslig å se på, ikke var jeg overvektig den gangen (har noen kilo til overs nå, men de kan jeg kvitte meg med), jeg ser meg selv som normalt smart og oppegående, er rimelig tolerant og har ganske velutviklede empatiske evner, noe som kommer godt med i hverdagen som småbarnsmor. Så derfor gjør jeg mitt ytterste for ikke å mobbe andre. (Viktigste leveregel for sønnene mine om dagen: Har du ikke noe pent å si om andre, er det best å ikke si noe. Og de er 3 og 5 år gamle og BEGGE TO skjønner det!) Og jeg må si jeg blir sjokkert over hva visse mennesker får seg til å kommentere til andre mennesker. Man kan være så uenig som det går an og virkelig stå på hver sin ende av skalaen, men å gå til personangrep og hetse «motstanderen» med kallenavn, trusler osv? Og det gjelder like mye voksne som veldig unge. Forskjellen er vel at vi voksne har en annen måte å uttrykke oss på… Derfor mener jeg at foreldre MÅ ta tak i dette og være bevisst på hva deres håpefulle driver med på nettet. Opp til en viss alder (den alderen hvor barn ikke har noe særlig krav på privatliv?) bør foreldrene igrunn være såpass engasjert at de har tilgang til alle kontoer, brukernavn og passord barna deres tilegner seg på nettet. Det enten være seg Facebook, blogger, msn, eller whatever barna deres befinner seg på. (sorry dårlig setning der) For det er ikke alle tenåringer som tenker gjennom hva de publiserer på nettet, og det kan være skikkelig skummelt! For mye av det som skrives på nettet tror ikke jeg at man hadde sagt til hverandre face to face…

  Ha en fortsatt god helg! =)

 35. Kunne ikke vært mer enig!!
  Tenke på konsekvensene for å legge ut någet mye personopplysninger og bilder.
  Ikke minst.. styggheten mot hverandre. Vondt å se.

 36. Folk tillater seg å være slemme! Det gjør de hele tiden! Selv voksne mennesker tillater seg å være slemme! Barn mobber hverandre på skolen og bruker stygt språk. Som dansk innflytter kan jeg love deg at jeg ble mobbet. Dansk er ikke et språk! Det er en sykdom! Gjett om jeg har fått lære hvordan norske barn er…
  Det er sånn man møter hverandre, både på nett og i virkeligheten. Det er sånn man blir herdet som menneske, og det starter allerede i barnehagen (Jeg har ansvar for et barnehagebarn med afroamerikansk far, så jeg vet litt om det)
  Mobbing er i fokus i media for tiden. Du har kanskje ikke selv ansvaret for noen barn og uttaler deg fra et ståsted på sidelinjen. Å investere i barna sine er normen snarere enn unntaket.

  Samfunnet gir automatisk regler for hvordan man skal oppføre seg mot hverandre. Disse reglene lærer man gjennom erfaring, enten det er på nettet eller i RL. Samfunnets tilbakemeldinger er alltid det som gjelder. Det er altså ikke vi som bestemmer hvordan samfunnet skal oppføre seg. Jeg skulle gjerne, akkurat som deg, ønske at samfunnet utviklet seg slik jeg syns det burde, men jeg vet hvor fåfengt det er å forvente det. Å lulle barn inn i et beskyttende skall gjør dem bare mindre egnet til å møte virkeligheten.

  I svarene dine beveger du deg (kanskje bevisst) veldig langt bort fra overskriften i innlegget ditt hvor du hevder at rosabloggere bør beskyttes mot seg selv. Hvis du spissformulerte for å få oppmerksomhet, så forstår jeg det, men da får du jo bare innrømme det. Du bekrefter i såfall kun det oppmerksomhetsbehovet som jeg understreket betydningen av.
  Trenger egentlig rosabloggere beskyttelse mot seg selv? Mener du virkelig det?

  • Det jeg forsøkte å rette fokus på i innlegget mitt, er at jeg har fått et inntrykk av at unge mennesker – og unge jenter spesielt – ganske systematisk (virker det som) oppsøker andre sine blogger for kun å rakke ned på dem. Og jeg har også fått et inntrykk av at ganske mange unge bloggere, gutter og jenter, ikke helt forstår hvor lite lurt det kan være å publisere sensistiv informasjon om seg selv eller andre. For bloggere som oppfører seg på en slik måte bør beskyttes mot seg selv. Altså; de trenger informasjon om hva som er lite/lite lurt å skrive på nettet.

   Det er en gruppe av bloggere som trenger noe veiledning om hvordan man oppfører seg på en blogg. Det samme kan man finne eksempler på i debattforum, Facebook, Twitter, Nettby(det er vel nedlagt nå?) osv. Den nesten, som sagt, systematiske jakten etter noen å rakke ned på.

   Mobbing er et samfunnsproblem. Og da kan man ikke bare lukke øynene og gi mobbing en ekstremt stor plattform for fri utfoldelse. Noen må ta tak i problemet. Og det bør jo så klart være noe foreldre, lærere, skolen som griper fatt i. Politikerne diskuterer om mobbing generelt, men lite blir gjort. Og det klart, mobbing er vanskelig. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre for å få stoppet det. Det betyr ikke at man skal vende ryggen til og la enkelte få holde på med systematisk mobbing.

 37. ENIG! Hadde neppe ansatt en person som har hatt en «rosablogg». Det går an å begrense bilder og innlegg. Noe skal rett og slett ikke være på internett – de burde lære seg hva, og hvilke konsekvenser skrivingen og hetsingen deres bringer med seg.

  – En mindre stolt 19åring.

  • Lettkledde barn er ikke bra, spesielt dersom de selv ikke forstår hva de gjør. Og det er et inntrykk jeg sitter igjen med etter å ha bladd gjennom en del blogger til unge jenter. De legger ut mye informasjon om seg selv, og blant annet leddkledde bilder. Og det synes jeg det bør bli et større fokus på, at unge barn legger ut veldig sensitiv informasjon om seg selv på nettet.

   Mobbing er et stort problem på nettet, og det virker på meg som om en del bloggere systematisk driver med mobbing.

 38. Jeg er enig med deg. Jeg har en blogg selv, men prøver å skrive viktige ting, meninger og tekster enn hva jeg skriver om meg selv. Det er fordi jeg ikke vil skrive noe jeg angrer på i ettertid.
  Det er altfor mange som legger ut mer enn de burde, men når alt kommer til alt så skal man være voksen nok til å skjønne konsekvenser osv når du først oppretter din egen blogg.

 39. Er noen utfordringer her.
  Èn er at ungdommen må lære på kroppen hvordan man oppfører seg mot hverandre. Cecilia sa det ganske så godt over her.
  En annen utfordring somer lite tatt opp i nettmobbingsdebatten er at mye av det som skrives av negative ting om navngitte personer dekkes av injurielovgivningen og den som skriver er dermed staffskyldig. Opp til at avkommet er 16 blir det foreldrene som må bære ansvaret.
  Negtive meldinger må man bare slette etterhvert, og blokere nettadressene. Klarer ikke bloggeier dette selv, må foreldrene trå til og fjerne det som er skadelig. De fleste bloggplattformer har forskjellige system for blokkere mot spam. Ved å aktivere antispam-ord og ha en aktiv moderering av innlegg før de legges ut i kommentarfeltet kan man ta ganske mye av det som man ikke vil ha sagt omseg selv. Desverre er virkningen på den som får slike meldinger den samme, men man har iallfall tilfredstillelsen av å «ta» den som mobber.

  Hvordan beskytter man noen mot seg selv?
  Med pekefingeren opp i trynet?
  Som Jeanette over her som lærer sine barn at har man ikke noe bra å si, så sier man ikke noe?
  Nettvettkurs for alle som vil kommentere på nettet?
  Tvungen moderering av alle blogger tilhørende mindreårige?

  Karavanseraiet.no gjelder Kardemommeloven og den Positive Janteloven. De har hittil ikke blitt brukt, kanskje mest fordi bloggen ikke utløser de stor hatreaksjonene. De reaksjonene kommer i RL, men det er en annen historie

 40. Hva forventer folk da? I dette samfunnet hvor kropp, rikdom og status har blitt alt? De stakkars unge jentene som blir foret med at å vise puppene og f**** er fame.. Hvem i Norge har ikke blitt kjendis på sånt? Aylar, tidligere pornostjerne… Lene A kjent for å drite seg ut i det tragiske mannebladet FHM. De store, «flotte» stjernene stiller seg jo ut i playboy og fhm.. Og mannfolka kjøper dem ukritisk og sitter i ensomheten og drar den.. Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke ser sammenhengen.. Damer selv ser ikke sammenhengen, hva vi overfører til våre døtre… Utseendepress, som gjør at mange ødelegger hele ryktet sitt. Kunne vi ikke ta makten, og tørre å være sunne kvinner, som ikke trenger se ut som plastikkdukker…

 41. Selvsensur er noe vi ser i totalitære regimer. Det må være opp til enhver om en ønsker å rosablogge offentlig, anonymt, eller la være. Å ta til orde for at de skal «beskyttes mot seg selv» er vanvittig og udemokratisk, dersom det er ment som noe annet enn en spøkefull kritikk. Det er bedre å skape et debattklima der folk ikke risikerer noe på å blogge offentlig i fullt navn. Det oppnår vi gjennom å få flere til å gjøre det.

   • Usikker. Jeg husker fra barndommen at 14- og 16-åringer kan være oppegående nok til å vite hva de driver med. Vi hadde også et blad der unge kunne prøve seg som journalister, «Reporter» for mange år siden. Unge var også aktive på elektroniske oppslagstavler (BBS) i fullt navn.

    Akkurat dette er litt vanskelig. Dersom jeg hadde barn, ville jeg nok anbefalt dem å blogge anonymt eller bruke pseudonym og ikke være for utleverende, til de var minst 18 og hadde tenkt gjennom hva de gjør. Men spørsmålet er når foreldrene skal la barna velge selv, selv om de advarer mot det. Kanskje når de har fylt 16, og at man skal forsøke å hindre dem før dette.

 42. For å sitere meg selv: Det viktigste er flest mulig pageviews, ikke å levere kvalitet. Det viktigste er at mange ser at man har en mening om noe, relativt uavhengig av hva det er. Og at folk kommer inn bare for å forlate er jo ikke så relevant – for når de kommer inn, har de jo høynet sidevisningene, og puttet deg et steg nærere den evige belønning: topplisten

 43. Haha herregud. For de fleste er dette bare en fase de går igjennom. La dem bare holde på. Hvis de angrer etter 5 år, betyr det at de har vokst, og alle har jo forsåelse for det. De fleste jeg kjenner som har hatt blogg ler av dette nå. Har du aldri baksnakket noen på den måten før? Den eneste forskjellen jeg ser, er at det er mer offentlig enn vanlig baksnakking. Og det positive med det er at hvis en jente som blir mobbet på den måten kan vise bevis for dette videre. Og de fleste vet at får å ha en blogg må du tåle jævli mye dritt. De har selv ett valg. Hvis de liker det kan de jo bare fortsette det.

 44. Det burde forandres endel retningslinjer på diverse nettsider hvor det burde være 0 toleranse for mobbing og hetsing av andre mennesker.

  Jeg er for ytringsfrihet men når det går på bekostning av normal folkeskikk spesielt blant dem yngre som blogger så burde noe gjøres.

  Håndheve og få dette til å fungere i praksis er dessverre nok rimelig vanskelig.

 45. Hei!
  Veldig bra innlegg der eg må sei at eg er heilt og holdent enig med deg! Håpe ein del andre også kan ta etter dette inlegget.
  Ta gjerne ein tur innom min blogg og; http://www.tholife.com så absolutt ikkje ein rosablogg 😉

  Ha ein fin dag!

 46. Helt enig. Legger merke til at de unge bloggerne er de som er krassest mot hverandre også. Det handler om å være best. Det handler om å få klikk og havne på toppen.
  Bruk andre bloggere til å få klikk, og rakk ned på de som er over deg. få dem vekk.
  Det er mobbing av værste sort.
  Jenter vet vi jo fra før er værst når det gjelder skittkasting. I bloggverden gjelder dette også ovenfor gutter. Har sett unge jenter skrive forferdelige ting til unge gutter som blogger. «du er homo, du er stygg, hvorfor blogger du..»
  Mobbingen er ikke under kontroll…

 47. Jeg er ganske skremt over utviklingen det hele har tatt. Men det er en «sosial » utvikling i takt med nettsamfunns utviklingen. Dette vil ikke snu desverre. Så jeg mener at skolene kan følge samme utvikling, og ergo få slikt inn på timeplanen. Enkel psykologifag hadde gjort seg tror jeg. Et psykologifag med helt elemæntære ting, uten at de trenger å gå ut av skolen som psykologer av den grunn.

  Og når det gjelder foreldre, så bør de også følge litt med og delta i nettbruken selvsagt. Å ha aldersgrenser på blogging, har ingenting for seg tror jeg. De oppgir selvsagt ikke sin riktige alder når det opprettes.

  Men, viktigst av alt: EMPATI. Hvis unger/ungdommer ikke har den inne, så vil ingen verdens tiltak forhindre denne mobbingen i å fortsette.

 48. Ja, de bør så absolutt beskyttes mot seg selv! Nå har ikke jeg lest særlig av disse bloggene, og ikke kommer jeg til å gjøre det heller, da jeg er en kar på 29 som synes det inntrykket jeg har fått er håpløst barnslig og idiotisk, uten NOE form for mening.
  Har ingenting imot litt ironi og sarkasme, humor, blant alle saklighetene, men disse her vet jo åpenbart ikke hva de driver med. Skulle vært satt 21 års grense på blogger synes jeg nesten (kanskje satt litt på spissen, og kanskje vrient å kontrollere alderen på hver enkelt på en lettvint måte), men da er de iallfall i en ganske ok alder, selv om alderen langt fra alltid gjenspeiler om man er saklig, barnslig, respektløs osv, uheldigvis. Det fins jo mange 40-åringer som skriver og oppfører seg som om de er i trassalderen…patetisk er det. Folk kan godt skrive kritisk om ting, gjerne det, men da må det foreligge en viss saklighet og dreie seg om fakta, ikke bare «drittslenging» som personangrep. De som ikke klarer å la være det, søk hjelp! 😉 eller skaff dere selvinnsikt i det minste.

 49. Tilbaketråkk: Today’s Blog Post Recommendation « By the Seaside

 50. Helt enig med dette. Er blogger selv og er veldig opptatt av at folk ikke skal slenge «dritt» om andre på nettet. Du får så mange fine kommentarer, men uheldigvis husker man best de negative. Folk burde tenke seg utrolig godt om før de klikker «POST dette». Utrolig dumt av folk. Har fått dumme kommentarer selv og vil bare si til folk som ikke har noe annet å gjøre enn å være uhyggelige mot andre. Det er rett og slett at de ikke ser hvordan personen reagerer og den som gjør dette ødlegger er personen ! Huff, dette er forferdelig….. Vi har jo «Voe» som for ikke så lenge siden ble plaget av dette, og det blir verre og verre. Mange jenter føler seg dumme eller stygge hvis noen har sendt en kommentar som det står : På det bildet var du utrolig stygg !….. Ja bare ett eks på alt dette….. Men ett utrolig viktig tema for bloggere !
  MVH en jente på 11 år med navn Tuva.

 51. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a few of the subjects you write regarding here. Again, awesome website!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s