Ikke alltid så lurt å stå fram som homofil.

Are Grongstad, håndballspilleren på Elverum, stod for to år siden fram som homofil. Han er en av få mannlige homofile idrettsutøvere som har stått fram. Grongstad skal ha applaus for at han stod fram. Det er viktig at mannlige homofile idrettsutøver våger å ta det skrittet. Dessverre ble det for mye for Grongstad, som i dag advarer andre unge idrettsutøvere mot å gjøre det samme.

Jeg vil tro at det hele hadde vært veldig anderledes for Grongstad dersom han ikke hadde vært mann. Bare se på f.eks. Anja Edin. Hun er ganske tydelig på sin seksuelle orientering, og der var det vel få som var overrasket over at hun hadde en jentekjæreste. Lesber slipper som regel lettere fra slike nyheter som dette. Det er lettere å godta en Gro Hammerseng enn en Are Grongstad eller en Thomas Berling. Thomas Berling var en lovende fotballspiller som spilte på Lyn. Han valgte å stå fram som homofil. Det endte med at treneren og lagspillerene mobbet han ut av laget. Han endte med å legge fotballkarrieren på hylla. Heldigvis har tidene forandret seg, og Are Grongstad spiller fremdeles håndball. Det er ikke til å komme fra at siden dette med mannlige homofile idrettsutøvere er så nytt, så er det noen som må ta støyten. Og da forstår jeg godt at Are Grongstad advarer unge homofile idrettsutøvere mot å stå fram. Byrden kan bli for tung. Nettopp derfor er det viktig at voksne idrettsutøvere våger å stå fram. At det er flere enn Are Grongstad som våger å ta den støyten. På den måten vil det bli lettere for de unge idrettsutøverene. Det er like viktig at idrettsmiljøet er klar på sine holdinger til homofile. At man aktivit sier fra om at det er ok å være homo. Alle er like velkommen til idretten, selv om de er homo.

Are Grongstad har nok gjort det mye lettere for andre homofile idrettsutøvere. Og kanskje vil man om noen år ikke lenger lage store saker ut av at det er homofile idrettsutøvere. Snart er det ikke nødvendig å informere sine venner, familie, lagkamerater om hvilken legning man har. Snart blir det sett på som like naturlig som heterofili. Og da trenger ikke unge idrettsutøvere, elever, familiemedlemmer, naboer, kollegaer å være engestelige for at deres legning potensielt sett kan ødelegge gode relasjoner.

Jeg vil avslutte med å rette en takk til de som hittil har stått fram som den de er. Dere er knalltøffe! Og dere har gjort et godt stykke arbeid. Dere har gjort det lettere for andre unge homofile, og dere har sikkert også reddet noen liv.

5 tanker på “Ikke alltid så lurt å stå fram som homofil.

  1. tjaa.Ser ikke hvorfor de på død å liv skal stå frem i media og si:»jeg er hom se på meg»
    Har ikke prob med at folk er homo,tror batre det er klokere å holde kjeft om det til media.Må gjerne fortelle venner etc om det.Men kommer sjeldent noe godt av at media får tilgang til den info

  2. Jeg er litt sjokka her nå – trodde det var ganske vanlig med både mannlige og kvinnelige homofile i idretten (og det er det vel også).

    Jeg vet virkelig ikke hvorfor mannlige homofile har det tøffere enn de kvinnelige, men forhåpentligvis vil dette «gå seg til» over tid.

  3. Når talentet ikke strekker til på banen, er jo det å gå ut med noe slikt som dette bare en måte å skaffe seg oppmerksomhet på. Patetisk! Hva slags seksuell legning en person har er en privatsak, og ikke noe verden tørster etter å få vite.

  4. Noen forsøker å begrunne egen utilstekkelighet ved å henvise til kjønn, legning eller religion, sånn er det.

    Men jeg føler at dette ikke er bakgrunnen i dette tilfellet. Og da må man se på hva som er fakta – hva er bakgrunnen og hva kan gjøres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s