Bør homofile få lov til å gi blod?

De siste dagene har det vært fokus på dette. En i KrfU vil at homofile menn også skal få lov til å bli blodgivere, det samme uttaler Venstres leder, Trine Skei Grande i dag. I Sverige skal de la homofile menn få lov til å gi blod. Er det på tide at Norge også følger etter?

Personlig har jeg vært noe usikker på akkurat dette, men jeg tror at dette skal kunne gjøres på en like sikker måte som med alle andre blodgivere. Så lenge den som gir blod er 100 % ærlig, burde det ikke være noe problem. Og at man har karantene ved bytte av seksualpartner o.l, slik som det allerede er for oss andre som får lov til å gi blod.

En del er nok mot dette, ikke minst fordi man har et syn på at alle homofile har flere (ekstremt mange) sexpartnere, ikke beskytter seg osv. Nå vil man åpne for at de homofile som lever i faste forhold og som ikke har byttet seksualpartner på ett år, kan få lov til å gi blod. Og jeg sier meg enig i det. Det er ikke noe som tilsier at en homofil mann vil lyve om sine forhold, eller skulle ønske å smitte andre med infisert blod. Ei heller tror jeg at mange homofile eller heterofile som har ubeskyttet sex med mange ulike partnere vil løpe til blodbankene for å gi blod. Hvorfor skulle de det?

Homofile menn burde på lik linje med homofile kvinner, heterofile menn og heterofile kvinner få lov til å bli vurdert som blodgivere, og selvsagt få lov til å gi blod dersom de føler kriteriene.
Det finnes selvsagt homofile menn som allerede gir blod, og som får lov, men det er de som ikke har hatt sex med menn.

Jeg som også er homofil, får lov til å gi blod, men det skyldes at jeg er lesbisk, og derfor ikke har sex med menn. Jeg håper at det om ikke så lenge er flere homofile som får lov til å gi blod, da det å ha sex med en mann ikke er synonymt med HIV eller andre sykdommer.

Legger ved at blodbankene sjekker blodet for smitte ved hver tapping, slik at dersom blodet er smittet, vil det selvsagt ikke bli brukt, det blir kastet. Blodgiveren blir kontaktet og fulgt opp.

Bør homofile menn også få lov til å gi blod?

11 tanker på “Bør homofile få lov til å gi blod?

 1. Det er et 100% medisinsk spørsmål, har ingenting med moral å gjøre, ergo har jeg ingen som helst formening om det.

  Statistikken avgjør slike ting.

 2. Så lenge undersøkelser viser at monogame homofile menn har samme risiko som f.eks. monogame heterofile menn, burde det ikke være problem. Men det hele handler jo om at de som gir blod er ærlige.

 3. Som blodgiver må man ved hver tapping svare på et skjema, og da må man være ærlig.

  Fint å se at du kan de ulike blodtypene.

 4. Når Trine Grande snakker om at de egentlig burde være et 10%-parti, så er det kanskje i vissheten om at ca 10% er ikke-hetero?
  Men Foss & Lae (norges beste politikere) er jo i Høyre!
  Disse 2 «herrene» får jo tid til å gjøre jobben sin/min!
  uten frustrerte stoppklosser ..

 5. «De ulike blodtypene da det handler om ærligheten ,»

  Ja , i en perfekt verden. Men vi lever ikke i en slik. Derfor siles blodgivere gjennom en ganske gjennomtenkt risikoprofil.

  Noe annet ville jeg funnet forkastelig.

 6. Du kan ikke overlate dette til bare «ærlighet».
  La gå at en homofil lever i fast parforhold, men – han kan være like fristet en kveld på byen som andre og begår et feiltrinn.

  Å vedgå dette på sykehuset ville medføre at han ble vraket som blodgiver. Og hva om hans faste partner også var blodgiver? At de gikk sammen og at den ene plutselig ble avvist?

  Så kanskje ville han velge letteste vei og bare fortiet at han hadde tabbet seg ut. Og gitt blod på vanlig måte? (For jeg tror ikke sykehuset spør hver gang? Og bare det gjør meg dypt usikker på hvor trygt dette vil være)

  Og når konsekvensene da kan være å infisere et ellers friskt menneske med smittet blod på toppen av et omfattende kirurgisk inngrep? Det er altså ingen menneskerett å være blodgiver!

  Selvsagt kan et hvilket som helst annet menneske også treffe en tilfeldig sex-partner og bli smittet, men det er allmennt akseptert at man bytter sexpartnere oftere innenfor enn utenfor dette miljøet.

 7. Selvsagt overlater jeg det ikke til kun ærlighet. Men som blodgiver må man være ærlige. Hver gang man gir blod må man fylle ut et skjema, og det er der ærligheten spiller en rolle.

  En homofil i et parforhold kan bli fristet på byen, det samme kan en heterofil mann. Hva så? Vil begge disse lyve til blodbanken? Eller kun den homofile?

  Og joda, blodbaken spør hver gang. Hver gang man gir blod må man gjennom dette skjemaet. For alle som gir må de blant annet svare på om de har hatt en ny seksualpartner i løpet av de siste 6 mnd.

  Jeg gir blod, og har ingen problemer med å være ærlig. Hvorfor skulle en homofil mann ha problemer med det? Og vil en person som setter seg i en risikosituasjon være blodgiver?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s