Fritt Ord-prisen. Denne gangen ble det helt feil!

I år går prisen til en kvinne som helt tydelig har stått på i sitt arbeid og kall mot den nye ekteskapsloven. Jeg synes dette vitner om en tøff kvinne, en kvinne som gir alt! Og, all ære til henne. Men, både jeg og mange andre reagerer på at denne prisen i år gikk til Nina Karin Monsen.

 

Monsen bruker benevnelser om homofile og homofili som er krenkende. Ja, vi har ytringsfrihet i dette landet, og ja man bør så absolutt si hva man mener. Men det går en grense mellom mening/ytring og hets/mobbing! Og her har Fritt” Ord-folkene” tråkket grådig i salaten. Muligens tenker de på hennes kamp mot den nye ekteskapsloven, og ikke på de mange ulike utsagnene som hun har kommet med. Støtende utsagn og fordømmende utsagn. Hadde det ikke vært mange av de ekstreme utsagnene, løgnene, hetsen og mobbingen av homofile og barn, ja da hadde jeg vært helt enig i at Nina Karin Monsen fortjerner en slik pris. Jeg hadde gladlig sendt henne en bukett, og rost henne for hennes mot og pågangsvilje.

 

Men, Monsen sier som sagt, ganske mye krenkende.  

Hun sier blant annet at homofile har valgt sin seksuelle legning. Dette sier noe om at hun ikke har nok kunnskap om homofili, som da tilsier at hun uttaler som om noe som hun ikke vet så mye om. Det fører til mye tullete utsagn. Slike uttalelser er støtende for veldig mange. Personlig er det støtende at noen folk tror at jeg selv har valgt å bli homofil. Det valget finnes ikke. Sånn er det! Og da nytter det ikke at Monsen tror at et slikt valg finnes, det endrer ikke noe. Homofile er homofile, på lik linje som heterofile er heterofile. Man sitter ikke med to lapper i hånden, og velger enten den som står ”homofil” på eller den som står ”heterofil” på.

 

  Hun ser ut til å ha en grunn til å sammenlikne homofile og psykisk utviklingshemmede. For all del, det er ingen ting galt med psykisk utviklingshemmet, men de har en eller flere lidelser som skyldes sykdommer, for eksempel ekstra utgave av et kromosom og/eller lignende. Hun viser også en manglende evne til å forsvare mye av det hun sier.

 

En annen ting som jeg vil nevne er Monsens konsekvente bruk av tall på inngåtte ekteskap og partnerskap. For meg som leser virker det som om hun forsøker vise til at siden det er så få som inngjekk partnerskap, så trenger ikke homofile å inngå i ekteskapet. Dette vitner om en noe irrasjonell tolkning av realitetene. Årsaken til at det er et mindre antall homofile som gifter seg enn heterofile, er jo det at det er færre homofile enn heterofile. Selvsagt vil man da finne slike tall. Selv om den homofile andelen er mindre, er ikke det i seg selv en god begrunnelse for at de ikke skal få gifte seg. Da blir det bare synsing og personlig mening.

 

Hun hetser også de barna som vokser opp med homofile foreldre. Hun kaller dem ”konstruerte barn”. Hvorfor gjør hun ikke det med barn som er komt til verden ved kunstig befrukting, hvor foreldrene er heterofile? Det er skremmende at et voksent menneske bruker en slik betegnelse på barn. Akkurat en slik uttalelse burde være nok til å forstå at Nina Karin Monsen IKKE fortjener en pris, når hun offentlig går ut og MOBBER barn!

 

Noen sammenlikner dette med å gi prisen til Tore Tvedt, leder av Vigrid. Og ja, den tankegangen skjønner jeg veldig godt. Finnes det da noen forskjell på Monsen og Tvedt? Ja, men de er like glade i å hetse folk som er annerledes. De setter seg selv (og sin gruppe) på toppen av pyramiden. De ser ned på folk som ikke lever etter deres standard, som ikke har den legning, livsstil, hudfarge, bakgrunn, kultur som dem selv. Det vitner om en umedmenneskelig holdning, som veldig mange andre ekstreme mennesker hatt gjennom tidene. Jeg trenger vel ikke å nevne noe navn.

 

Jeg forstår godt Kim Friele, som i dag sier at hun vil returnere prisen hun selv fikk i 1978. Det føles nok ganske feil for henne å ha samme pris, som et menneske som hetser hennes legning på en slik måte som det Nina Karin Monsen gjør.

 

Til slutt vil jeg påpeke det at jeg er for ytringsfriheten. Men det skal ikke være at jeg kan gå ut og forteller løgner og hetser en annen gruppe, for så å få en pris for det. Dersom man ikke klarer å få fram meningene sine, uten å hetse andre, ja da har man tapt. Da vitner det om en desperat person som bruker skitne triks i et forøk på å oppnå noe.

6 tanker på “Fritt Ord-prisen. Denne gangen ble det helt feil!

  1. Flott innlegg. Jeg synes også dette er pinlig av Fritt Ord. Hører på P2-debatt med Kim Friele, Nina Karin Monsen og Francis Sejersted. Barns rettigheter står ikke i motsetning til den nye ekteskapsloven!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s