Abort – et viktig alternativ å ha?

Abort er avbrytelse av svangerskapet.

Man har to typer abort, naturlig og fremprovosert.

I Norge har fremprovosert abort vært lovlig siden 1. januar 1978. Loven går ut på at man kan ta abort fram til den 12 svangerskapsuken. Etter det er det en nemnd som avgjør om man kan ta abort. For å kunne få tatt abort etter 12 svangerskapsuke må ett av disse kriteriene oppfylles:

– det er fare for kvinnens fysiske eller psykiske helse
– kvinnen har en vanskelig livssituasjon
– det er stor fare for sykdom hos barnet
– graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest
– mor har psykisk sykdom eller psykisk utviklingshemming

Etter 18 svangerskapsuke er ikke abort tillatt.

 

Er abort et viktig alternativ å ha?

Selv må jeg si at ja, det er et viktig alternativ. Fordi man skal kunne ha en viss mulighet til å kunne bestemme over sitt eget liv, og til å ha muligheten til selv å bestemme om man vil ha barn eller ikke. Det som er bra er at loven setter klare grenser, slik at man ikke ender opp med å avslutte et svangerskap når fosteret/barnet er levedyktig.

Det er ikke slik at alle vil ha barn, men likevel har folk sex, noe som skyldes andre behov enn behovet å få avkom. Prevensjon er en god ting å ha dersom man ikke vil ha barn, men noen ganger svikter den. Noen velger da å få barnet, andre er i en situasjon i livet hvor barn ikke passer inne, da er abort aktuelt.

Deres tanker om temaet?

26 tanker på “Abort – et viktig alternativ å ha?

 1. Det er blitt en ukultur først og fremst i USA, men også i Norge og andre vestlige land å bruke abort som et prevansjonsmiddel. Dine tanker om det?

 2. Det viser at kvinnen og evnt. mannen ikke evner å bruke prevensjon. Så tvangsundervisning i prevensjonsbruk hadde vært på sin plass.

 3. # 2,5: Ja, hvordan vet man når abort blir brukt som prevensjonsmiddel…

  – når det ikke er fare for kvinnens fysiske eller psykiske helse
  – når kvinnen har en enkel livssituasjon
  – når det er minimal fare for sykdom hos barnet
  – når graviditeten ikke er et resultat av voldtekt eller incest
  – når mor verken har psykisk sykdom eller psykisk utviklingshemming

  Men bare for å referere til det siste punktet ditt… hvor har du funnet denne informasjonen? Visste ikke at vi drev med tvangsabort og tvangssterilisering ennå i dette landet?

  Jeg er vernepleier, og jeg arbeider med psykisk utviklingshemmede, så dette er et tema jeg kan en del om. For all del, jeg er ikke FOR at psykisk utviklingshemmede skal få barn, tvert imot. Men, jeg kan ikke nekte dem. Men vi kan forsøke å overtale.

 4. Tviler sterkt på at folk frivillig tar abort sm enkel prevensjon. Det er både fysisk og psykisk utmattende (for mange i hvertfall) å ta en abort) Men det er et viktig valg for enkeltmennesket!

 5. Jeg er nok.. ehm.. jo, FOR fri abort.
  Men jeg er ikke akkurat imponert av 17-18-åringene som allerede har vært gjennom både tre og fem aborter uten at det ser ut til at de lærer noe av akkurat DET!

  Det er jo så lettvint. Mye enklere enn å huske å ta den p-pillen hver dag visstnok. Og dessuten blir de tjukke av p-piller. Eller så glemte de kondomen. Eller så var de fulle og tenkte ikke på prevansjon. And so on…

 6. Hvilke metoder er det da?

  For meg virker det som en fornuftig idé at kvinnens lege tar opp problemet og forklarer om prevensjon, eller stiller spørsmål om hva som er årsaken til hyppige aborter.

  Det kan da heller ikke være heldig for en kvinne å gå gjennom mange aborter?

 7. # 8,5: Ja, selvfølgelig er det en fornuftig ide at kvinnens lege tar opp problemet og forklarer om prevensjon, eller stiller spørsmål… Men jeg vil da ikke gå så langt som å kalle akkurat det for tvangsundervisning, da…

  Med mindre man må holde kvinnen fastspent under undervisningen :S

 8. #5.5
  Åja, da var vel problemet løst? Dette er meget normalt i statene, å ta abort og gjerne i ung alder flere ganger. Det viser at ting ikke fungerer og vi ser samme trendene både i Norge og andre vestlige land. Skal man da skylde på at prevansjonsundervisningen ikke var god nok når de ikke lærer av x antall aborter? Det virker ihvertfall ikke som feilen ligger i undervisningen, for de har jo erfart hva som skjer mange ganger.

  Så da er det kun en ting som kan gjøres for å forhindre denne stadig økenes bruken av abort og det er et nytt lovverk. Et strengere lovverk som forbyr abort så lenge det ikke kan påvises at prevansjon ble brukt, med unntak av samleie som ikke har pågått frivillig. Det ville nok fått de fleste til å tenke seg to ganger om før de hopper i køys uten prevansjon…

 9. Det fant jeg på wikipedia.

  Det er da ikke snakk om tvangsabort, ikke slik jeg forstår det punktet. Det er slik jeg forstår at det er ett av punktene som kan gjør at en kvinne kan ta en abort etter 12 svangerskapsuke.

 10. Kanskje man skulle ha tatt noen grep, slik at det blir en holdningsendring blant ungdommen, da med tanke på prevensjon. Prevensjon er viktig med tanke på kjønnssykdommer og graviditet.

 11. #11
  For ett idiotisk forslag. Man skal altså ikke få ta abort dersom man ikke bruker prevansjon? Det er mulig du mener det er rett, og det får bli din sak, jeg syns det høres latterlig ut.

  Fri abort er til fordi kvinnen selv skal kunne ha valget over sin egen kropp og sjebne. Jeg er tilhenger av dette og jeg kommer nok aldri til å forandre mening om dette, men som sagt før her; Abort skal ikke brukes som prevansjonsmiddel.

  En annen sak er at en kvinne som har hatt tre (tror jeg) aborter vil møte motstand med de neste. Det finnes noe regler som sier hvor mange ganger det er forsvarlig for en kropp å gjennomgå en abort.

  Å forby abort vitner om ett gammeldags og inngrodd system som for lengs burde vært avskaffet over hele verden. Ett hvert barn er ikke en velsignelse. Noen vokser opp uønsket og uten kjærlighet fordi moren egentlig ikke ville ha dem.

 12. Jeg er for fri abort. Det finnes så mange gode grunner.

  Først og fremst i tilfeller der graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest. Men også andre ting, som at man vet at man ikke kommer til å klare å ta godt nok vare på barnet (her er så klart adopsjon et alternativ, men det finnes allerede nok av barn som trenger å bli adoptert).

  En annen god grunn kan være dersom barnet vil bli født med en sykdom som ikke vil gi det et særlig godt/langt liv, eller som vil bli for krevende. Tenker da på sykdommer som er alvorlige, ikke enkle ting som downsyndrom og lignende. Om man har 2-4 barn fra før, og venter et barn som vil trenge ekstremt mye hjelp og pleie, kan abort være forsvarlig. Man har jo tross alt et ansvar for å ta godt vare på de barna man allerede har.

  Når dette er sagt, er jeg prinsipielt imot abort når eneste grunnen er «at det ikke var planlagt». Jeg mener at dersom man har sex, så skal man være såpass voksen at man tar ansvar for sine handlinger. Og man bør vite at ingen prevansjon er 100 % sikker. Så personlig ville jeg ikke tatt abort på dette grunnlaget (altså støttet en abort, siden jeg ikke kan bli gravid).

  Det er nok en del som bruker abort som prevansjon. De har sex, vil ikke bruke/har ikke tilgjengelig prevansjon der og da (idioti). Så blir man gravid. Hvorfor så mange ikke bruker prevansjon må gudene vite. Jeg vet at en del av tenåringene i «Bibelbeltet» i USA ikke bruker prevansjon fordi de:
  1: Ikke har planlagt å ha sex.
  2: Blir fortalt på skolen at prevansjon uansett ikke virker.

  Men her i landet burde da de fleste kjenne til prevansjon.

  Men tilbake til saken: abort er et viktig valg å ha! Og i noen tilfeller en veldig riktig avgjørelse!

 13. Kommentar til #11:

  Jeg skulle likt å høre om det finnes en eneste måte å bevise at man har brukt prevansjon på utenom å filme selve akten nøye, med dato (slik at den kan kobles med unnfangelsen). Evt. filme seg selv hver gang man tar en P-pille!

 14. Du har brukt litt kraftige uttrykk som kan misforståes, som du sikkert forstår, ut fra min reaksjon.

  Og jeg er helt sikkert ikke den eneste. Men temaet er såpass ømfintlig at det ikke er nødvendig med så sterke uttrykk som tvang, osv…

  Jeg tror nok at vi i bunn og grunn er enige: For fri abort, unntaksvis som prevensjonsmiddel. Men det er da rimelig god seksualundervisning på skolen, samt mange andre instanser, som lege, helsesøster, ikke minst media!!!

  Dersom der er noen som har litt vanskelig for å lære, så er der noen som har vanskelig for å lære. Uansett hvor mye kunnskap man «tvinger» i dem.

  Ønsker deg en god natt.

 15. Jeg tror at det er svært få som bruker abort som et prevensjonsmiddel, da tenker jeg på det at man tar en god del aborter i løpet av sitt liv.

  Kanskje man burde innføre et regelverk med antall aborter pr. kvinne?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s