12-åring klar for kjønnsskifte

En australsk 12-åring får begynne på prosessen mot å bli gutt. Det skjer etter at en dommer har slått fast at en operasjon er til jentas beste.

Jenta får nå hormonbehandling, slik at hun ikke kommer i puberteten.

Sjelden sak, men jeg må si at jeg synes dette er flott. Her hører man på hva jenter selv ønsker og man får statet med operasjonen i et tidlig stadium.

26 tanker på “12-åring klar for kjønnsskifte

 1. Hmmm..jeg blir ganske betenkt må jeg si! Hva vet man om kjønnsidentitet når man er 12 år!!?? Kroppen og hele systemet er proppfull av hormoner etc…Det er en grunn til at i Norge f.eks får ingen kjønnskifteoperasjon før de har gått til psykiater i 4 år…Det er fordi man vil at vedkommende skal være 100% sikker i sin sak før man tilråder en slik stor operasjon. Beklager at jeg ikke jubler over dette, men det er altfor tidlig å starte med noe slikt når man er bare 12 år og er fortsatt et barn!…Klart man skal vise sine barn forståelse, men hva gjør man som foreldre når/hvis barnet angrer etter fullført operasjon???

 2. etter hva jeg har forstått er det sånn at barn føler om de er «feil» kjønn fra de er veldig små, så det er kanskje ikke så ille?

  Men jeg tør ikke å si at jeg hadde gjort det samme hvis jeg hadde en unge på 12 som ville skifte kjønn…

 3. Vel, jeg velger å tro at en person på 12 år vet ganske mye om seg selv og hvordan livet har vært fram til da. I artikkelen står det at denne jenta har følt seg som en gutt siden hun var fire år. 8 år er lang tid…

  Nå vet jeg ikke hvilken operasjon de har tenkt å begynne med, men regner med at hun må gå på hormoner en stund før de kan gjøre noe som helst. Da vil hun få enda mer tid på seg før de setter i gang å gjør noe mer.

 4. Uansett er det vel en aldersgrense for slikt her i Norge…?

  Mange merker vel dette med kjønn ganske tidlig, og spesielt i puberteten når forskjellene blir enda mer tydelige.

 5. Man må først gjennom en psykologisk undersøkelse for å få diagnosen transkjønnet. Dette er en undersøkelse som tar ett år. Man må være 18 år for å kunne operere.

 6. Kanskje det er for ungt. Men moren er enig i at dette er greit, samt at jenta selv har et ønske om å gjennomføre dette. 12-åringer kan i noen tilfeller være ganske voksne og klar for å ta avgjørelser som er viktige og vanskelige.

 7. Lesbos, jeg vet ikke hvorfor du ikke la ut kommentaren min, men jeg synes du bør ha linken til den opprinnelige avisen her, den er mye mer utfyllende enn vg sin.

 8. Psykiater, rådgiver, advokat og spesialister støtter jenta. Fram til hun er 18 får hun kun hormoner som utsetter/hindrer puberteten. Først da kan hun søke om å gå videre i prosessen med evt. testosteron-behandling for å få skjegg, dypere stemme osv, og videre operasjon. Behandlingen hun får nå er fullt reversibel og er for å gi familien et pusterom, da jenta har store problemer med tanken på å komme i puberteten som kvinne, og truer med selvmord.

 9. Jeg synes ikke det er flott. Det er normalt å være forvirret i den alderen. Mange tror de er homofile eller lesbiske når de er unge, fordi hormonene svinger og man prøver ut forskjellige ting. Det er visst mange som har vært tiltrukket av samme kjønn når de har vært så unge, og følt seg unormale.

  Jeg kjenner ei jente, som da hun var 14 år helst ville være gutt, hun likte ikke å være jente. Nå er hun i tyveårene og er kjempefornøyd med å være jente, fordi hun liker gutter veldig mye.

  Hva om hun hadde fått lov til å ta kjønnsoperasjon, og senere kommet til å angre noe veldig på det.

  Nei, jeg mener man bør vente til man er minst 18 år, før man eventuellt bestemmer seg for noe slikt. For den kjønnslige identiteten (som Diva nevner) den er ikke helt ferdig utviklet i 12 års alderen.

 10. Det er nye hormoner ute og går i en så ung kropp, men man vet og at de som velger kjønnsskifte sier at de har visst fra de er veldig små at de har *feil* kjønn..Her hjemme er det ganske strenge regler for slike ting og jeg tror ikke de er der uten grunn, det er ikke ett enkelt inngrep og det fører også med seg mange psykologiske spekter, jeg har snakket med noen som har skiftet kjønn, noen er veldig fornøyde mens andre igjen sliter veldig , livet ble ikke slik de hadde tenkt seg..

 11. 12 år høres jo veldig ungt ut, men hvis det er til det beste for jenta, så får en stole på at det er gjort grundige undersøkelser og at dette er lagt til grunn for domsavsigelsen. Vi får håpe det beste.

 12. Det skal ha vært en del som har uttalt seg i denne saken, leger, psykiatere osv. Får stole på at de har gjort jobben sin og vet hva de snakker om.

  FOr jenta sin del handler det vel om to ting, leve eller dø.

 13. Det er jo det der å kunne være helt sikker. Og det er det kun personen selv som kan være. Man kan vel bruke alt av psykologer for å forsøke å kartlegge, men det er tross alt den som er i situasjonen som selv vet hva han eller hun vil. Og så er det det å være sikker på at man tar det riktige valget.

  Nå kjenner ikke jeg til hele historien til denne jenta, men i følge artikkelen har hun vært klar på hvilket kjønn hun egentlig er fra hun var 4 år. 8 år er lang tid, og det viser at dette ikke er noe nytt påfunn hos denne jenta.

  Jeg regner med at de ikke begynner med operasjoner med det første, men at de må i gang med hormonbehandling først. Da vil nok jenta få mer innblikk i hvordan dette egentlig vil bli, og hun vil ha mulighet til å skifte meining, om hun nå skulle ønske det.

 14. Nå må vi ikke blande dette med den ungdomsforvirrelsen og det å ha en slik følelse i 8 år. Hun har følt det slik siden hun var 4 år gammel.

  Nå er det ikke kun jenta selv som tar en slik avgjørelse, men også leger og psykiaterer, som jeg regner med jobber med slike saker til daglig, og derfor har god peiling på akkurat dette.

  Jeg mener ikke at man skal tillate dette fritt for 12-åringer, men jeg syns det er bra at man kan åpne for at de også kan få muligheten til å få et bra ungdomsliv slik som alle andre.

 15. På skolen mine barn går på, var det ei jente (som nå har begynt på gymnaset) som siden hun gikk i 4.-5. klasse har kledd seg som en gutt, hatt guttefrisyre, hun går som en gutt og farter rundt på moped sammen med «de andre gutta» og har nå fått seg en jentekjæreste. Heldigvis har foreldrene ikke komplisert livet enda mer for henne ved å bremse dette og hun fungerer fint i vennegjengen. -Men gleder seg veldig til å få tatt en operasjon. Om hun har begynt med hormoner vet jeg ikke, men hun var i alle fall veldig tidlig bevisst på at det var GUTT hun ville være! 🙂

  I klassen til dattera mi er det også en gutt som ønsker å være jente, så når de er på skoleturer el.l. får han enerom, fordi han ikke vil ligge på rom med gutta og heller ikke får ligge på samme rom som jentene. Han fyller snart 13 år og har vært «jente» i flere år allerede…. Langt hår, neglelakk….

  Jo, jeg tror nok barn tidlig føler i hvilken «leir» de hører hjemme!

 16. Det som er så bra er at foreldrene godtar barna som den de er, og ikke tvinger de til noe. Kjempe flott at de støtter barna sine.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s