Eldreomsorgen – en helvetes omsorg?

Jeg har tidligere trodd at de aller fleste eldre som kom på et sykehjem fikk det bra. For i utgangspunktet ser det slik ut.

La oss se på det sammen: På et sykehjem har man f.eks. et eget rom. På det rommet har man plass til sengen sin, en liten krok hvor man kan ha stoler/bord/sofa, en tv-krok, man kan ha bilder på veggene, skapplass osv. Man har et eget bad, og stort sett det man trenger. I tillegg har man hjelpere. De hjelper til med det som de eldre trenger hjelp med. Om det er å få vasket seg, kle på seg, komme seg opp av sengen. Man får servert mat, minst tre ganger pr. dag. Det er frokost, middag og kvelds.

Men etter å ha vært litt rundt på diverse sykehjem og fått med meg enkelte ting, må jeg si at det virker som om en del av disse eldre ikke har det noe bra.

La meg ta noen eksempler som jeg har opplevd:

La oss begynne med stell og dusjing. Nå vet jeg at de eldre hadde et annet syn på dette med dusjing, enn det ungdommen har. Ungdommen, som meg selv, vil helst dusje hver eneste dag, mens det for eldre kanskje føles nok å dusje to-tre ganger i uken. Men på et sykehjem får man kanskje ikke dusje mer enn 1-2 ganger pr. mnd. Og det er lite, selv for en eldre person. Alle skal ha sitt daglige stell, men det å få en "kattevask" kan da vel ikke erstatte dusjen? Og hvorfor skal det være så vanskelig å få til dusjing litt oftere? Hva med å la de eldre selv få lov til å sette opp en dusjeplan.

Så dette med toalettbesøk. Vi kommer oss på toalettet når vi føler for det. Det må vi, ellers går det ille. Jeg har sett at ansatte på sykehjem nekter å hjelpe beboerne til toalettet. De får beskjed om å vente, eller at de har nettopp vært på toalettet, så de kan da umulig måtte gå dit igjen. Jeg har sett at ansatte har sagt at de trenger ikke å gå på toalettet, siden de har bleier på seg. Da kan de like gjerne tisse i den, mens de sitter og spiser frokost sammen med de andre…

Så dette med maten. Jeg har sett ansatte som har tatt bort maten fra beboere som spiser tregt. Noen spiser tregt fordi de har lammelser i enkelte deler av kroppen (f.eks. slagpasienter), og de trenger naturligvis noe mer tid på måltidene. Jeg har sett ansatte som har nektet å gi beboerne mer mat når de spør om å få en skive til eller en porsjon til med middag.

Dette er bare noen få eksempler av det jeg har sett. Er dette eksempler som gjelder mange plasser på sykehjemmene rundt om i landet? Om så er, så må det gjøres noe! Vi må kunne gi disse beboerne det de trenger, på en god og trygg måte. Vi må kunne være hyggelige med dem, og ikke minst ha tid til å ta en prat med dem, holde dem i hånda og trøste dem når de er lei seg.

For det er ikke alltid slik at de hjelpepleierne og sykepleierne som er på avdelingene har så vanvittig mye å gjøre at de ikke kan gjøre disse tingene. Man kan ikke være så opptatt av den fordømte klokka hele tiden. Om man ikke rekker å stelle alle til frokosten klokka 09.00, så gjør det vel ingenting om noen ikke kommer til forkosten før nærmere halv ti?  For om det er én beboer som føler for å sove litt lenger, så bør da denne beboeren få lov til det, selv om det for de ansatte blir litt endringer i tidsskjemaet.

Og hvor mye tid tar det egentlig å følge en beboer på toalettet? Ikke lang tid, det tar noen minutter, kanskje 10, kanskje 15. Men det er da ingenting.  Har de ansatte tid til å ta seg 10 røykepauser i løpet av en arbeidsdag, så har de også tid til å arbeide!

Dette ble litt lengre enn jeg hadde tenkt, men det jeg vil med dette innlegget er å høre om det er flere som opplever det samme. Er eldreomsorgen slik som dette? Hasteverk og et evig mas etter å følge et tidsskjema? Er eldreomsorgen slik at de eldre ikke skal få lov til å gå på toalettet når de føler for det?

18 tanker på “Eldreomsorgen – en helvetes omsorg?

 1. En god del steder er det nok desverre sånn 😦 Det er helt forferdelig at de so mhar jobbet hele livet og vært selvstendige mennesker skal forfalle på grunn av et helsenorge som, som du sier, ikke har nok tid til å se hver enkelt…

 2. Jeg må bare si at jeg gruer meg til å bli gammel. Jeg er en ivrig forkjemper for individuell handlefrihet og retten til å styre over sitt eget liv. Å måtte stå opp når andre bestemmer når jeg endelig er så gammel at ingen pliker venter meg, det ser jeg som frihetsberøvelse! Å ikke få spise når man vil og hva man vil, og ikke minst å ikke få gå på do når man trenger det! Her har man kanskje vært en fin frue hele livet til tross for at man ikke har vært så velstående, og så får man beskjed om å tisse i bleia! Noe så nedverdigende!

  Og er det noen som trenger å dusje ofte så må det være gamle inkontinente mennesker som blir tvunget til å gjøre sitt fornødende i bleia! Jeg fatter ikke at det ikke går an å få mer penger inn i eldreomsorgen! Dette er folk som har brøytet vei og lagt til rette for at vi som kom etter skulle få et enda bedre liv enn dem, så degraderer vi dem til mindreverdige mennesker som ikke har noe de skal ha sakt! Det gjør meg forbanna!

  Sånn helt til sist vil jeg bare komme inn på noe mindre alvorlig, men som har med trivsel å gjøre. Underholdning på sykehjemmene begrenser seg jo en del, men det er vel ganske vanlig at misjonsfolk kommer og har sangstunder, og kanskje det stikker innom noen av de eldste i trekkspillkulbben og spiller noen gamle svisker. Koselig. Men kommer det til å være sånn når vi blir gamle også? Fortsatt salmesang og trekkspill, eller kommer vi til å få besøk av gamle lokale rockere, klubbsangerinner og slikt? Det kan vel hende at de som er veldig glad i hardrock nå kanskje endrer smak når de blir eldre og mer sarte, men tviler på at alle ved 70-års alderen svitsjer fra rock til gammeldans…

 3. Å så har du alle de alvorlig syke og gamle som ikke får plass på sykehjem/eldresenter og blir funnet døde hjemme hos seg selv etter å ha ligget i gangen i tre uker uten tillsyn…..

  Og de unge uføre…. De får heller ingen hjelp om ikke de er av en eller annen popularitetspassientgruppe og har stor mediadekning…..

  Dette er den virkelige verden og det blir garantert bare værre dersom ikke alle som ønsker å bli gamle begynner å sette av penger samt og planlegge sin fremtid nøyere. Trossalt var en del av skattene, trygdeavgiften, en skatt som ble påtvunget alle borgere for å sikre det økonomiske for alle gamle…. men hvor blir disse pengene av??? joda… Nytt operahus og ny holmenkollen og nye kjempebrede veier som ingen gamle og syke har nytte av.

 4. PS….
  Det snakkes mye om den snart komne ELDREBØLGEN….

  Vi må provosere frem MORDBØLGEN !!! Fordi dersom man blir dømt for MORD (Knert gjerne en toppolitiker, de lyver oss rett opp i fleisen uansett) så kommer du på enerom med full kost og losji og helsetilsyn og tilåmed utdannelse samt rehabilitering om du er riktig heldig!

  Nye eldrebølgen går for mord!

 5. Da er det som jeg frykter. Mange eldre som ikke får den hjelpen og omsorgen som de fortjener og ikke minst trenger.

  Hadde jeg bare kunne ha gjort noe for alle disse…

 6. Ja, det er nedverdigene. Man blir fratatt sin egen rett til å bestemme. Man blir gjort om til ingenting.

  Er det rart at mange eldre er deprimerte?

  Hva skulle man gjort uten friville sjeler som stiller opp? Håper at det ikke dør ut, og at fremtidens eldre også kan få oppleve medmennesker som stikker innom for å synge, prate, spille bingo eller se på film.

 7. Den operaen kunne de ha ventet med. Det er helt tydelig at måten pengene blir brukt på gal måte, prioriteringene er riv ruskende gale. Hva er det viktigste for staten? En opera, eller menneskeverd? Så langt ser det ut som om operaen er den store vinneren. Gratulerer.

  Det er mye å ta tak i helsevesenet. Skulle ønske at noe ble gjort.

 8. #4,5…

  NEI ! det er ikke rart!
  Fordi: De som roper høyest og de som er sterkest, de som har mest initiativ og de som er mest energiske til å karre til seg, HVEM er de ? Joda… De er de kriminelle og de arrogante og de selvgode og de som går over lik for å dekke sine rikmannsegoistiske krav og det er de som det desverre er flest av i samfunnet.

  En undersøkelse ville nok vise at de ærlige, de moralske, de empatiske og omsorgsfulle er de fattigste og de som ikke blir hørt og som da heller ikke bruker spisse albuer og løgne for å slå seg frem i samfunnets topper……

 9. Bestemoren til min stefar er helt hjelpetrengende og sitter i rullestol og kan ikke engang smøre brødskiver selv lengre og derfor har hun har søkt på gamlehjemplass men siden hun har slekninger i nærheten har hun fått avslag(!!!) fordi kommunen tar det for gitt at slektninger kan steppe inn når de bor i nærheten.Resultatet er at moren til stefaren min (hun er selv 74 år og begynner å merke alderen) må komme innom noen timer hver eneste dag for
  å lage mat,hjelpe henne med praktiske ting, legge hennes i seng,vaske,rydde og alt sånt som følger med når man er hjelpetrengende.Min bestemor er like hjelpetrengende og bor hjemme (men hos henne er det frivillig) og har hjemmehjelp på kvelden for å legge seg og setter pris på å få hjelp til det siden det sparer hennes for masse krefter. Hun klarer knapt å kle av og på seg.
  Men siden kommunen vil spare tid og penger og ikke synes min bestemor bruker kort nok tid på kvelden har hun i det siste mistet hjelpen selv om det er en rett hun har.
  Så nå bruker hun en halvtime ekstra hver kveld på å komme seg i seng på egenhånd.
  Kommunen er dessuten veldig dårlig på å hjelpe henne med å dusje og annen hygiene.Det er fordi hun ikke makter det selv og hjemmhjelpen bryr seg tydeligvis ikke.

  Flott innlegg!!! Tommel fra meg, helt klart!

 10. Urettferdig!

  Jeg gruer meg til å bli gammel. Ikke faen om andre skal bestemme over meg og mine behov. Da blir det bråk!

 11. Fryktelig at det kan være slik et land som skal være verdens beste land og bo i.

  Verdens beste land for friske og rike tror jeg heller vi kan konkludere med.

  Takker for tommelen:)

 12. bestemoren min døde pga at de ikke hadde kuttet opp kjøttbollene hennes ordentlig, hun ble altså kvalt, er ingen verdig måte å dø på det. bare fordi noen slurver med jobben sin.

 13. Fy faen! Er det mulig?

  Da er det virkelig noe som ikke fungerer, når man ikke kan gjøre det trygt for eldre å spise middagen sin.

 14. Kjempe bra at du setter fokus på dette temaet! Nå er det jo slik som du sier, at det ikke er alle steder hvor det er like ille, men et tilfelle syns jeg er for mye!

  Disse tilfellene strider faktisk imot lovverket. Sosialtjenesteloven § 4-3 sier «De som ikke kan dra omsorg for seg selv, eller som er helt avhengig av praktisk eller personlig hjelp for å greie dagliglivets gjøremål, har krav på hjelp etter § 4-2 bokstav a-d.»

  Dersom vurderinga av hjelpebehov gikk utover kun praktisk bistand, ville personal ha bedre muligheter til å følge opp de eldre. Dette går nok både på ressursene som brukes (årsverk), utregningen av faktiske hjelpebehov og enkelte ansatte som ikke gjør jobben sin.. Synd, men slik er nok realiteten!

 15. Jeg tror de fleste som er på sykehjem har det godt. Vi får bare høre om de værste tilfellene. og dessuten så setter vi ofte standard ut fra oss selv. Det er en grunn til de er på sykehjem. Det er ikke alle av dem som vil ha samme aktivitetstilbud som meg f.eks.
  De som virkelig trenger mer omsorg er alle de syke utenfor sykehjemmene. De unge med div sykdommer som trenger et bedre apparat til å gi dem rett bistand.

  Vi glemmer desse for alltid når det er snakk om helse og omsorg så er det de gamle på sykehjemmene vi tenker på…det er så mange flere enn dem, men dem glemmer vi.

 16. Jeg oppfatter det slik at det av og til er perosnalet som er problemt. For det finnes helt klart de som ikke burde hatt den jobben de har. Og jeg fatter ikke hvordan andre mennesker klarer å nekte et annet menneske å gå på toalettet, tale nedtalende til det, ta maten fra dem osv.

  Det burde blitt gjort noe med det, slik at man vet at de som jobber der er skikket til jobben.

 17. Jeg tror også det at de flesta har det bra på sykehjem. Men de som ikke har det bra eller som ikke får den hjelpen de trenger for å kunne gjøre daglige gjøremål, der må det bli gjort en endring.

  Og så har vi, som du sier, mange andre som også trenger å bli sett. Og det må gjøres noe i helsevesenet generelt, for det er mye å ta tak i på mange områder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s